[操作疑難] Excel 如果 sheet 想張內裡不同位置的數字 +100 應怎做?

Excel 內容有好多價錢
但就每個位都有,我點樣可以,把銀碼mackup 100
而不影響model no

請高人指教

cap screen look look...

cap screen look look...
simontang 發表於 8/1/2017 20:00

上載圖片
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

開張新Worksheet, 用ISNUMBER check係唔係數字, 係就加一百.

上載圖片
風十三 發表於 2017-1-8 22:08

如果係好似圖中咁樣排列嘅話,可以︰
先搵個空格,輸入「100」。
然後選取晒所有價錢嘅「列」。
然後Right Click,揀「選擇性貼上」內嘅「選擇性貼上」。
「貼上」部分選「值」,「運算」部分選「加」,然後按「確定」。

然後按「Ctrl + H」,尋找「100」,取代為空白。

唔知咁樣做,可唔可以呢?

開張新Worksheet, 用ISNUMBER check係唔係數字, 係就加一百.
stockddd 發表於 8/1/2017 23:26

唔係好明
is number  check
係指令定選項

如果係好似圖中咁樣排列嘅話,可以︰
先搵個空格,輸入「100」。
然後選取晒所有價錢嘅「列」。
然後Righ ...
mdws2002 發表於 8/1/2017 23:28

不成功

不成功
風十三 發表於 2017-1-8 23:42

師兄去到邊步唔得?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 6# 風十三

假設原Worksheet為Sheet1, 在新Worksheet A1位用這formula: "=IF(ISNUMBER(Sheet1!A1),Sheet1!A1+100,Sheet1!A1)"

跟著copy開去. 試下就明.

回覆  風十三

假設原Worksheet為Sheet1, 在新Worksheet A1位用這formula: "=IF(ISNUMBER(Sheet1!A1),Shee ...
stockddd 發表於 9/1/2017 00:03

變咗做 0