想請教用PrimoCache師兄教教我

想請教用PrimoCache師兄教教我
https://www.romexsoftware.com/en-us/primo-cache/use-cases.html
如果一邊SSD一邊HDD, 係咪Create一邊LV1 for SSD, 同時Create一邊LV2 for HDD?
還是全部set同一LV1比較好? 謝謝

p.s 我RAM共32GB, 12GB Ramdisk, 4GB Cache
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

SSD 用 LV1又或者唔開都得
HDD 用 LV1+2

無 UPS 嘅話唔建議開Defer-Write

SSD 用 LV1又或者唔開都得
HDD 用 LV1+2

無 UPS 嘅話唔建議開Defer-Write
harryytm 發表於 31-1-2017 13:54

但用LV2都係指番去SSD ?
唔建議開Defer-Write, 我暫時係咁set咋...
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

但用LV2都係指番去SSD ?
唔建議開Defer-Write, 我暫時係咁set咋...
惡魔城城主 發表於 2017-1-31 23:02

你用 PrimoCache 目的係咩? 追求比 SSD 快的 read write? 減少 SSD read write?

一邊SSD一邊HDD的意思係 Windows 裝在 SSD 再用 HDD 做 storage?

你用 PrimoCache 目的係咩? 追求比 SSD 快的 read write? 減少 SSD read write?

一邊SSD一邊HDD的意思 ...
勁爆小朋友 發表於 31-1-2017 23:35

兩者可共存嗎?

一邊SSD一邊HDD的意思係 Windows 裝在 SSD 再用 HDD 做 storage?
係啊, 我SSD只放windows, HDD係儲DATA

回覆 5# 惡魔城城主
咁你HDD上面嗰啲係咩Data?

仲有我想問呢啲Data你點解有需要讀寫咁快?

回覆  惡魔城城主
咁你HDD上面嗰啲係咩Data?

仲有我想問呢啲Data你點解有需要讀寫咁快? ...
harryytm 發表於 1-2-2017 01:16

冇架, 其實唔係乜實質需要, 只係可以順d快d當然想, 如果可以ram再減輕hdd損耗又當然想 (貪心ing)只係咁.................不過行左ssd+ramdisk 後其實都好順好快, 行埋cache感覺都唔係差好多好多咁

我認為 SSD 裝 Windows 已經足夠,除非你想用 SSD 幫 HDD 加速,否則無需要用 PrimoCache。

HDD 或 SSD 無論你點保護都好,要壞都係避唔到,只要重要資料有做好 Backup 就足夠,壞咗買一個新嘅或者上代理換過個,之後 Copy 返啲 Backup 落去繼續就 OK,我勸你無謂浪廢咁多時間,去保護一啲用完即棄又易壞嘅數據容器。

我認為 SSD 裝 Windows 已經足夠,除非你想用 SSD 幫 HDD 加速,否則無需要用 PrimoCache。 ...
harryytm 發表於 1-2-2017 02:21

即係我個情況, 只係得物無所用, 根本發揮唔到PrimoCache作用, 對嗎?

我本身以為有助HDD順D同減輕D, 可唔可以只用左HDD上? 定都係冇咩作為?

HDD 或 SSD 無論你點保護都好,要壞都係避唔到,只要重要資料有做好 Backup 就足夠,壞咗買一個新嘅或者上 ...
harryytm 發表於 1-2-2017 02:29

哦, 又唔係保護到咁跨, 我data有定期做image同clone去隻offline hdd度, 咁cache我作用啦唔大就唔用了, 唔該晒師兄你回覆我問題...