盒裝Windows 10比VM用License轉移問題

想問一下如果買盒裝Windows 10 License比VM用,請問可唔可以喺Delete個VM之前喺個VM度Deactivate,之後轉移個License去新開嘅VM上面?

用開心技術就得, 唔駛攪咁多野

用開心技術就得, 唔駛攪咁多野
VictorSun 發表於 2017-3-23 21:48

比得起嘅話唔想用開心版

唔洗deactivate的
你新開果部vm clone番舊vm既 UUID 同 Mac address由頭裝一次Win10就會自動activate
即係話你只要係Delete舊vm之次mark低呢兩樣野就得
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=221&tid=2309704
用番原本既license我諗唔算開心技術掛?

唔洗deactivate的
你新開果部vm clone番舊vm既 UUID 同 Mac address由頭裝一次Win10就會自動activate
即係 ...
1597532468000 發表於 2017-3-25 01:52

原來有得咁做,唔該晒
唔怪得有時複製個VM Player VM會影響到授權
下次我都留意下個UUID同MAC

原來有得咁做,唔該晒
下次我都留意下個UUID同MAC ...
EITCo 發表於 2017-3-25 12:47

如果個digital lic 跟MSA 應該可以就咁帶番落去.

原來有得咁做,唔該晒
下次我都留意下個UUID同MAC ...
EITCo 發表於 2017-3-25 12:47

仲有d玩法可以copy一部Win10機既identify例如board id, model之類既info令vm既win10都...
不過唔正當唔教得

仲有d玩法可以copy一部Win10機既identify例如board id, model之類既info令vm既win10都...
不過 ...
1597532468000 發表於 2017-3-25 15:40

哈哈哈..