請問點解download野會自動save左係ram到?

我冇set過用咩ram disk down野, 同埋我唔識搞
試過用唔同軟件, 但都係一路down一路谷住條ram
down 5gb就有5gb野入左ram
但我睇番個hard disk又有個file, 係成功down緊入hd

我唔知點解條ram會跟住個hd加野入去
而且有時禁熄機, 再開既時候, 條ram仲係有好多野係入面
要禁restart先冇晒
我睇過工作管理員, 見到chrome 1gb 其他幾百mb好正常
唯獨是有10gb野係比bt佔用左
(個10gb野冇show到係工作管理員, 而一野down野又會跟住加大)

有冇高人指教? thank you

補充....

電腦
windows 10
msi b150 gaming m3(ms-7978)
intel core i7-6700
adata su800 256gb ssd
wd 1tb hd
toshiba 2tb hd
8gbx2 ddr4 2133mhz ram<<sorry ...牌子唔記得

我後來發現, 經chrome係google drive down野都有相同情況

一開機就50% ram...

BT軟件用少少RAM做buffer好正常,不過一般唔會用咁多。你睇下BT軟件設定有無問題。

而且有時禁熄機, 再開既時候, 條ram仲係有好多野係入面
chriswong167 發表於 2017-3-27 08:34 PM

熄機再開條ram仲係有野?
咩外星科技黎架

我冇set過用咩ram disk down野, 同埋我唔識搞
試過用唔同軟件, 但都係一路down一路谷住條ram
down 5gb就有5 ...
chriswong167 發表於 2017-3-27 20:34

你講緊已快取定使用中?
圖呢?CONFIG呢?
CONFIG 冇
WINDOWS版本 冇
BT軟件名稱,版本 冇

置頂大大行字寫住: [注意]提出問題時請提供config
你估呢度個個都先知?估到你出咩問題?

正常唔食ram至係
你整ram disk?

Win7 ReadyBoost??

熄機再開條ram仲係有野?
咩外星科技黎架
TH30 發表於 2017-3-27 21:12

外星科技 X2

reinstall windows。

樓主問完就潛咗水。。。

我係樓主朋友, 個傻仔唔識字, 將total memory 以為係 used memory, 所以咪以為開機都仲係到lor~ close file