電動升降床背板,Diy(更新氣壓桿 )

因母親 需要長期卧床 亦不能照顧自己

初時買的 (靠背架床上靠背垫) 每次使用都要放入 不太方便

後期改為長前放在床褥下 但都唔係咁方便 所以決定自已 Diy 電動

首先去淘一套升降伸縮杆 全套連運費大約共港幣 $ 360

買呢支伸縮桿 唔係話揀啱桿長度,伸縮長度就得 仲要揀埋每秒進程

速度每秒前進5MM就是5MM/S 可以推100KG ,10MM/S推90KG ,15MM/S 推70KG ,20MM/S 推50KG, 30MM/S 推30KG, 40MM/S 推20KG ,50MM/S 推18KG, 65MM/S 推15KG, 90MM/S 推10KG。

有線搖控 ¥89.78  無線搖控 ¥159.80  幾乎貴一倍

跟住再去木材舖買兩塊 6 分夾板 (單面膠面)
36 X 40 吋 及 36 X 32 吋 兩塊拼埋就係 3x6 呎床
買呢兩塊板收我 $ 290 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

為求穩固 打兩粒拉爆落地下 所以要劏開床底板一個方孔
下面可以見到 火牛收埋係入面 電線用膠槽固定 
因為個櫃桶仲要用返 以免拉櫃桶時割傷電線

兩塊板裝咗三隻較 每隻較唔係收鋼牙 係用分半螺絲穿過 + 絲母 + 介子

下圖左下角 見到 氣墊床褥個氣泵

拖牌既電線 又用膠槽固定 以免升降時割傷電線
因上面有支 LED 光管 所以要放拖牌供電

個上落制 只係用雙面膠紙黐住

摺疊護欄送到了 並已安裝好 

新加兩支氣壓桿 每支承重 10Kg 5月19 改了用 20Kg 

由於家裡只得一支粉紅色噴漆   唯有用佢為角鐵上色

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

註解:點解氣壓桿要接駁路軌?

因為正常使用 只會如上面最底幅圖的高度 小於 30 度

正常使用唔會升高超過 30 度 只有維修先會升到最高 70 ~ 80 度

而氣壓桿長度及安裝位置等因素 令到氣壓桿唔夠長撐得超過 30 度以上

所以維修時 要升到超過 30 度 就由路軌來扶助令氣壓桿增加長度 

呢個設計唔係咁好 床板大約低過 15 度 氣壓桿會失效

過幾日再改改佢打直撐  唯有放棄三份一個櫃筒

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

氣壓桿已改到最佳效果 甩掉電桿或電桿斷掉 由氣壓桿支撐達到緩降效果 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

加多個床頭光管罩先 詳情 http://www.hkepc.com/forum/redir ... 43&pid=35086977

雖然都幾厚料 但用介刀劏幾野 再摺摺佢就可 CUT 開

再用部磨機仔 去後樓梯執返滑佢 順便 CUT 兩粒鋁角

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

師兄好勁,讚!

個人睇法有些不安全感覺
因為得一支伸縮桿
如果睡姿不是長期正中位置
有機會甩板反向一邊,造成危險
左右兩邊各一支伸縮桿就比較穩陣

個人睇法有些不安全感覺
因為得一支伸縮桿
如果睡姿不是長期正中位置
有機會甩板反向一邊,造成危險
左右兩 ...
hongkongfun 發表於 2016-4-9 08:38

我構思時都有考慮過呢點 但如下圖 三隻較 + 加埋 6 分板

就算瞓側埋一邊 塊板既硬度 都夠承受到唔會扭曲變形

而且正常使用 唔會升得超過30 度 高度大約如下 只係維修等等 先會升到最高

回覆 4# 別問我是誰

三隻較 + 加埋 6 分板短時間承受得到,無問題
但時間耐左就好難講
或會突然向一邊塌下
所以给老人家使用一定要101%安全才好

回覆  別問我是誰

三隻較 + 加埋 6 分板短時間承受得到,無問題
但時間耐左就好難講
或會突然向一邊塌下
...
hongkongfun 發表於 2016-4-9 15:04

我會再買兩支油壓桿 就算真係跌落黎都可下降減壓

安裝完會增加多一份安全感 

我會再買兩支油壓桿 就算真係跌落黎都可下降減壓

安裝完會增加多一份安全感  ...
別問我是誰 發表於 2016-4-9 18:30

安全第一
媽咪錫晒。

太強了
無錢都可以解決困難,比個

太強了
無錢都可以解決困難,比個
raywan 發表於 2016-4-10 03:36

其實花咗港幣近七舊幾水整

但買一張現成 又可摺疊 又電動 又穩固 (我估係)

只係八舊幾水人仔  未計運費 (重 35KG,體積重 39.7KG)

https://item.taobao.com/item.htm ... amp;_u=a20ifnrecbe9