裝hs反成超頻障礙?

有人用X2 550 + 212 +,雖然可以開核+超頻(預設電壓),但都會隨機性死機,開CNQ+HDTune測試到一半100%會死機;CPU一加電又會死機
之後試下放鬆212+就咁放係cpu上面,所有野就正常

大家有冇試過呢d情況?
有冇人知點解會咁?
係咪因為壓得太大力,阻住左cpu活動

原帖由 hakusaka 於 2009-8-27 00:46 發表
有人用X2 550 + 212 +,雖然可以開核+超頻(預設電壓),但都會隨機性死機,開CNQ+HDTune測試到一半100%會死機;CPU一加電又會死機
之後試下放鬆212+就咁放係cpu上面,所有野就正常

大家有冇試過呢d情況?
有冇人知點解會咁?
係咪因為壓得太大力,阻住左cpu活動

有, 係會既, 多數發生係cheap板身上 (我都乃過野)

回覆 2# 的帖子

ching個情況係點?
另外,可唔可以解釋下點解會咁

原帖由 hakusaka 於 2009-8-27 01:11 發表
ching個情況係點?

可能系逼得太緊

原帖由 aumanzz 於 2009-8-27 03:11 發表

可能系逼得太緊

逼得太緊
不如試下唔好上咁實

原帖由 aumanzz 於 2009-8-27 03:11 發表

可能系逼得太緊

hahaha
咁樣講好搞笑
同追女仔一樣

我諗屈到塊板掛

原帖由 hakusaka 於 2009-8-27 01:11 發表
ching個情況係點?

if on some intel board , the back plate may short the socket pins [just under the socket]
i need to add a few layer of plastic to prevent it short again

ching個情況係點?

話說之前用MP-P35-E配E8+U120E, 籮絲上到最緊連機都開唔到.
一定要鬆兩圈左右就一砌正常.
改用P5K-wifi同GA-P35就可以上到最緊.