牙石D板真係差 .....

早2日買左塊 P5Q Pro Turbo, 打算用來超超粒舊 E6400 (本身用開的舊板,連dual channel /4 core 都唔支援), 頂到i5平到禁上下先一次過 setup 部新機....

但結果係連400Mhz FSB 都上唔到, 39x已經極限
已排除係 RAM 問題 (行1100 都 ok, 已教 9xx 行)
再排除係 CPU 問題 (行400 * 6 都唔得, 機都BOOT 唔到,但390*8 又沒問題 ), 同一粒 cpu 係朋友塊 Gigabytes 上行到 400 * 8 的...

另外想行慢D條 ram, set FSB Strap = 400, 又係即時機都 boot 唔到.........真係

原帖由 賓尼._. 於 2009-8-28 00:33 發表
錯喇 上外頻400 唔係就咁上就上到,要慢慢玩 揾G點 交合點,NB加下電,SB加下電,咁先上到
由我之前玩Q9550而明白的理論

行 390 * 8 時除左 CPU 同 Ram 都係加左 voltage 之外, 其他野我都仲係人手 lock 死係 default 電壓 (唔用 auto), 因為已試左加 FSB term volatage, CPU PLL, SB / NB 果 d.....但都係上唔到
一近 400 就開唔到機 =_= (未吉張 xifi 上去 399 * 8 ok, 吉左就 390 * 8 先 stable)

P45 板上 FSB400 超簡單 樓主是不是 SETTING
出問題  

原帖由 賓尼._. 於 2009-8-28 00:33 發表
錯喇 上外頻400 唔係就咁上就上到,要慢慢玩 揾G點 交合點,NB加下電,SB加下電,咁先上到
由我之前玩Q9550而明白的理論

唔係我串
我塊asus bf用q9550 上400 外頻電壓set 曬最低 入到穩行.
係上450 開始就困難
樓主塊係p45 ,我覺得唔應該咁差

原帖由 賓尼._. 於 2009-8-28 00:41 發表

上400只係一個比喻,Q955 450都難上??咁真係差左小小
400*8.5 先3.4
Q9550上4G先係難度丫

困難姐係唔係就咁全原設就入到
我粒上4Ghz 都曬氣,熱到傻

原帖由 賓尼._. 於 2009-8-28 00:47 發表

講得岩 你操唔掂佢4G

上左去成部機都熱力四射
聽日影幾張我的setting比樓主睇先