新仔超頻, 955推唔上

ching, 可以幫我睇下咩問題, 點解我加電去到1.40v 都推唔到 19倍頻, 點做先可以再超多d, 謝謝.

wow, 19倍頻, 還是超外頻啦...

原帖由 巨龍 於 29-8-2009 01:37 AM 發表
ching, 可以幫我睇下咩問題, 點解我加電去到1.40v 都推唔到 19倍頻, 點做先可以再超多d, 謝謝.

1.4V @ 3.8GHz+ ?
唔夠電
留意散熱 , 見到 Everest 個度 溫度 , 如果只是 Idle 閒置的話
頗高了

PII 4核 (2或3核開4) cpu芯片一般超頻程度落在 3.3~3.7G(以預設電壓或加電至1.4v左右同時可以穩定行火山), 大部份cpu再加高電壓谷上都會唔穩定或者boot唔到機.

只有小部份cpu加高電壓(1.4~1.5xV)可以再上3.8~4G(可以穩定行火山, 實際頻率要睇個別cpu體質). 但cpu加高電壓行3.8~4G會好熱, 又要火牛比多d 12v電流, 無好既散熱設備同電源都會超頻唔穩定.

原帖由 chow0198 於 2009-8-29 02:05 發表
wow, 19倍頻, 還是超外頻啦...

若果超外頻, 要把陪頻先還原至 12x 嗎?

原帖由 dom 於 2009-8-29 02:06 發表

1.4V @ 3.8GHz+ ?
唔夠電
留意散熱 , 見到 Everest 個度 溫度 , 如果只是 Idle 閒置的話
頗高了

請問 idle時應該大約多小度 (我已轉用紅海至尊, 我用手摸較底銅片只感到溫暖, 正常嗎?) , 可能我的hd4870太熱, 而機箱的對流有問題, 若果要加裝一把風扇在側門把風抽出, 會有成效嗎?

原帖由 panda-z 於 2009-8-29 03:11 發表
PII 4核 (2或3核開4) cpu芯片一般超頻程度落在 3.3~3.7G(以預設電壓或加電至1.4v左右同時可以穩定行火山), 大部份cpu再加高電壓谷上都會唔穩定或者boot唔到機.

只有 ...

嗯, 那我先加電至1.4v再調整倍/外頻至3.8g, 謝謝.

原帖由 賓尼._. 於 2009-8-29 09:34 發表
set x18睇下點

而家就算唔加電都穩行18x 200, 我只係想試下有咩方法推高d?  如果想穩行 3.8g 係咪無可能?

因為房無開冷氣, 室溫應該有28-30度, idle 過50係咪我裝散熱裝得唔好?  因為我摸過較低的銅片只係微熱, 而銅管頂端都熱熱地.

電壓太低...
955要1.4X~1.5才可以上4.0