點解部DVD writer 吾可以選16速以上燒錄?

如題, 部機Asus明明是24速, 但點解放一D 16 速的碟落去, 只可以選16速. 我記得我以前部舊機放16速D碟落去, 都可以選18速去燒. 請問係部機或D碟的問題?

隻DVD+/- R 谷唔到16X以上

不是錯區嗎? 關超頻咩事?

原帖由 bighead 於 4/9/2009 11:01 發表
不是錯區嗎? 關超頻咩事?

16x DVD use 18X speed burn = 超頻

其實呢d谷燒都幾無謂, 你一燒到有data loss 成隻碟就報廢
快果2X又唔會慳得到好多時間, 仲要Risk死碟再燒 分分鐘因小失大...

原帖由 sunderstan 於 2009-9-4 12:20 發表
其實呢d谷燒都幾無謂, 你一燒到有data loss 成隻碟就報廢
快果2X又唔會慳得到好多時間, 仲要Risk死碟再燒 分分鐘因小失大...

可能純測試,睇下最勁可以點

原帖由 beggar1210 於 2009-9-4 10:45 AM 發表
隻DVD+/- R 谷唔到16X以上

請問要甚麼才可以谷得上?

原帖由 Victorychan2002 於 2009-9-4 11:04 AM 發表
are U use the DRIVE follow version nero, the oem version cannot select speed.

I'm using Nero burning and it can be selected burning speed.  But it can only select 16X or lower speed