係咪縮得咁勁,真係好想掉左部機去

CPU : PDC E6300
MB : MP P45 Extreme s
RAM : GSkill 1066 4GBPK
玩左咁耐,睇住佢縮,真係唔知MB定CPU問題
電壓PLL+0.05v, vtt+4%, 其他全部default
粒E6300,一開始可以行400x10.5,CPU+0.2v
行左一排,冇啦啦有日開唔到機,之後行400x10,CPU+0.15v
又行左一排,冇啦啦有日打機會hang,之後行400x9.5,CPU+0.10v
又行左一排,又係打機會hang,又降一級,400x9,CPU+0.05v
好啦,行左個幾月都冇事,今日又黎料,一Load windows就hang
已經冇心機再攪,行default算
越超越少,加電又唔係多,底板先買左一年,CPU半年
之前玩粒x2 3600+加0.3v超左成年幾都冇事,呢次真係火都黎

其實你行400x10 個時有冇燒機10個鍾睇下係咪真係行到?

原帖由 eric_the_red 於 2010-1-8 13:17 發表
其實你行400x10 個時有冇燒機10個鍾睇下係咪真係行到?

全部都有,IBT行完20轉再行sp2004一晚
但都係一排之後就唔得
佢唔得真係好突然唔得,琴晚一直都冇事,今朝就load唔入windows

原帖由 lolokman 於 2010-1-8 13:23 發表

全部都有,IBT行完20轉再行sp2004一晚
但都係一排之後就唔得
佢唔得真係好突然唔得,琴晚一直都冇事,今朝就load唔入windows

我係ive 見到E8400 行2.1v 都冇事

原帖由 hkbaby 於 2010-1-8 13:43 發表

我係ive 見到E8400 行2.1v 都冇事

呢D 9成9 read錯電壓啦

點樣為之縮左....
唔係好明--

知縮左..
400x10,CPU+0.2v
咁樣咪算囉, 反正都唔差幾多

原帖由 。藍〞 於 2010-1-8 13:56 發表
知縮左..
400x10,CPU+0.2v
咁樣咪算囉, 反正都唔差幾多

而家+0.2v唔好話x10,9.5都唔得

………估唔到加咁少電,粒 U 都要縮,咁真係……… 人地加到好多,玩成年都冇事,咁咪即係,縮唔縮好大程度上係睇運?

我以前幾鬼佬 forum ,前佢地話唔係幾鍾意加 PLL,一黎效果影響唔明顯,二黎好易縮,不過佢地都係講緊大過 1.55 先驚。而樓主只係岩岩好 1.55 ………

maybe NB.......