心願未了,Q66 VS P35

小弟是超頻初學者
經過一番serach由粒2.4gb Q66變左3.0gb Q66 (333 x 9)
但感覺上重係未夠爽快,之後就試上3.2
本身打算行400 x 8黎上3.2
但唔知乜事,每次set 400 x 8就會自動降頻
初初想以為條ram超唔起,就除頻想住行1:1應該ok (行返800) 點知都一樣
變成266 x 6,試過多次都失敗,加上時間少就放棄上3.2
其後試過用怪d手法玩357 x 9 ram行4:5 (800:900)咁做又無乜問題
但想試玩1:1 睇下會唔會有快感 但都係失敗收埸

但最近時間比較多,就想黎完成呢個心願(雖然我見有ching開post話上3.6..但自問對ram唔好)

以下是小弟config
cpu Q6600 (G0)
MB:ga-p35-ds3l
ram:super talent 2g ddr2 -800

希望有ching可以幫幫手

你熄左c1e未???
pci-e set 100 定200?

你熄左c1e未???
evillover 發表於 2010-1-29 11:23

佢肯定未關C1E啦
唔使問啦...
呢o的問題,經常都有人問...

PCI-E Set 200?
我諗無咩可能...

你熄左c1e未???
evillover 發表於 2010-1-29 11:23

試過熄左
但都係唔得

仲有個「CPU EIST function」要 disable 埋,響埋同一版,C1E 對落2行。Disable 埋,個倍頻就唔會自己跌落黎。

不過,其實就算你開左 C1E/EIST,佢只會響部機 idle 時降倍頻,你一 load 野,尤其是 full load 時,佢識自己上返去。所以除非你超頻時發覺唔穩定,又或者你一開始就堅持要上高外頻,甚至挑戰極限,否則呢2樣野唔關係冇相干既。

咁高外頻ge

落反266應該唔係EIST問題
倍頻行6就係..

仲有個「CPU EIST function」要 disable 埋,響埋同一版,C1E 對落2行。Disable 埋,個倍頻就唔會自己跌落 ...
helenchan 發表於 2010-1-29 17:09

其實都試過..但一上400外頻就會咁唔知乜事
如果唔得...唯一試玩357  x 9黎上3.2

因為我都係新手,加上資料唔係好充足,所以我純粹靠估有以下既可能:

1. 超頻失敗……想問係咪響同一 setting 下,包括各電壓 setting 都一樣下,400x8 一定唔得,而 357x9 就得?而響 357x9 時,重開機個等待時間同開機反應,係咪同 400x8 時一模一樣?比如話 357x9 時閃1次燈,但 400x8 時閃左2次?

2. BIOS 問題。因為之前有一輪 giga 板有少少怪,外頻係整數既話會有奇怪現象發生,比如 400 會死,但係 399/401 會冇事。當然唔知你個 case 係咪一定係咁,如果係既話,update BIOS 應該可以解決。

因為我都係新手,加上資料唔係好充足,所以我純粹靠估有以下既可能:

1. 超頻失敗……想問係咪響同一 sett ...
helenchan 發表於 2010-1-29 18:53

357時就閃一下
400時閃二下,我想可能都要updata個bios睇下可唔可以fix左個問題先
先感謝helenchan