新手超I7問題

Hi,
我想問下一D關於I7超頻問題。
1. 如果我用ddr3 tri-channel 2000mhz ram, uncore係咪一定要4000?
2. 增加Qpi frequency有無用?
3. Prime95的test memory 同mem-test有無分別?
4. 唔知有無聽錯,但係好似用風冷好難達到200外頻+4000uncore?係咪真的? 

有沒有人可以幫倒我?

Hi,
1. 如果我用ddr3 tri-channel 2000mhz ram, uncore係咪一定要4000?
2.  ...
Overclocker 發表於 2010-5-8 06:08

唔一定要行4000 uncore,你自己可以set定d, ,易qpi 你一超頻佢就會增加的

有沒有人可以幫倒我?
Overclocker 發表於 2010-5-9 06:05

塊塊板既bios 都有多少出入,超頻都很的,你最好打你底板既model出來,等有用開你底板既c兄,幫下你啦

Hi,
2.  ...
Overclocker 發表於 2010-5-8 06:08

1. 如果你係用45nm bloomfield既處理器, uncore就一定要行4000, 而westmere / gulftown 就可以行最低3000.
2. QPI 頻寬增加好似對跑VGA卡分會有小小用
3. 有, memtest嚴好多, prime 95主要係用黎試處理器穩定性
4. 唔係. 上唔上到4000 uncore好睇你用咩板, 肯唔肯加VTT 同埋你粒U雷唔雷, 如果唔係一般都上到. 有D舊既X58板要加好多VTT先上到 例如Asus ramage II Extreme

塊塊板既bios 都有多少出入,超頻都很的,你最好打你底板既model出來,等有用開你底板既c兄,幫下你啦 ...
computerman2 發表於 2010-5-9 08:41

Using R2E now, going to change to R3E

Hi,
2.  ...

4. 200 bclk + 4000uncore 係不容易的,比較蓞的MB如Asus P6T Deluxe 要vtt 加到差唔多1.6v才穩定,但新的MB 如 P6X58D Premium 1.5v 以下已可達成。

另外,要找不昂貴又能穩行 2000 的3 channel ram 也不容易。