玩左咁耐先知兼容性差既係MSI唔係Elpida BBSE

以DDR3 1600計CL拉到最底
之前用
MSI 790FX-GD70
200:1600 7-7-7
240:1600 7-7-7
300:1600 6-7-6

MSI 785GM-E65
200:1600 8-8-8
240:1600 7-7-7
300:1600 6-7-6

Asus M4A88TD-M EVO/USB3
200:1600 6-7-6

講左好多次,MSI夾ram係差過人,你又唔信

我一早blacklist左呢個牌子

我係聽某人講BBSE係intel 2:8同2:10個最低CL有分別
我以為AM3玩到咁都係正常

等你成日話 MSI 完全冇問題~~~

我都係咁講,MSI 唔超冇乜野,一超成堆問題排山倒海湧出黎。本黎有問題唔緊要,不過最衰係成班售後(台灣原廠果邊)一係弱智,一係冇帶個腦返工,搞到 user 做埋 debugger 都冇人得閒同你做 bug fix………咁點玩……

我都係咁講,MSI 唔超冇乜野,一超成堆問題排山倒海湧出黎。本黎有問 ...
helenchan 發表於 2010-5-10 12:59

下...果時你唔係講到MSI隻Fuzion幾咁吸引你既咩= =

我都係咁講,MSI 唔超冇乜野,一超成堆問題排山倒海湧出黎。本黎有問 ...
helenchan 發表於 2010-5-10 12:59 PM

我而家仲諗緊
佢係兼容性差定係超頻能力差
因為...
MSI 790FX: 200:1600C7 225:1800直開 270:1800直開
MSI 785G: 200:1600C8 225:1800直開 270:1800開唔到
ASUS 880G: 200:1600C6 225:1800直開 270:1800直開
從晶片上去睇,超RAM能力絕對有差

如果唔計ASUS 880G可以200:1600C6 , 250:1333C5 直開
其他就分別不大(以長行黎計)
我用MSI果陣都係長行300:1600C6,完全冇影響

下...果時你唔係講到MSI隻Fuzion幾咁吸引你既咩= =
sunderstan 發表於 2010-5-10 13:40

由頭到尾都係 Lucid 吸引我,唔係 MSI ………

我而家仲諗緊
佢係兼容性差定係超頻能力差
因為...
MSI 790FX: 200:1600C7 225:1800直開 270:1800直開
MSI ...
LKNim 發表於 2010-5-10 17:41

我想問……點解你有咁多板玩既?
我以前都試過類似問題。唔知點解 MSI set ram legacy 非常差,由我以前一路試過好幾個 BIOS,到再轉華仔試,同一條 ram 好多變化。詳細都冇乜心機講………

另,你應該慶幸用左 MSI 板咁耐都唔洗搵台灣官網客服

由頭到尾都係 Lucid 吸引我,唔係 MSI ………

我想問……點解你有咁多板玩既?
我以前都試過類 ...
helenchan 發表於 2010-5-10 08:52 PM

790FX都賣走左好耐,之後為左M-ATX轉785G,呢幾日再為左U3S6轉880G
短期內唔會再轉

我用4塊MSI(P35/770/785G/790FX)都冇特別bug
P35 NEO2-FR果塊係直接死
死第三次就當壞板賣俾人自己拎上代理