[操作疑難] 求ram同2600k超頻教學

小弟用i7 2600k,z68XP-UD5,1000w,GTX590.
adata ddr3 1600g 4gb gaming x4

想問一下ram超頻有咩用,,同埋點超頻...

唔該先..."

令外想問下 我粒2600k 可以超到幾多??
我用緊一個coolmaster既散熱器."

可參考台灣超頻高手 狂少所寫的攻略,轉自coolaler.com:
http://forum.coolaler.com/showthread.php?t=257114

小弟用i7 2600k,z68XP-UD5,1000w,GTX590.
adata ddr3 1600g 4gb gaming x4

想問一下ram超頻有咩用,,同埋點 ...
gn01934130 發表於 2011-9-14 23:55

ram超頻有咩用都未知,算把啦

ram超頻有咩用都未知,算把啦
takcheung 發表於 2011-9-15 16:44

咁想問一下..唔知唔可以問?
個人一出世就會知道條ram超頻有咩用-.-?

回復 4# gn01934130
...可以google

講返正題.... MIT其實有得set ram clock同埋cpu clock 2600k都算係白癡都識超 基本超5G都淨係改倍頻就得

另外... 對ram唔係好好超 要比耐性...

而ram超頻多數都係為跑分... 因為實際用感覺唔會差太遠

另外 coolermaster 散熱器姐係邊個...? 212+? 如果係 咁上到4.7G差唔多就唔好再上..

5G我驚你熱..

回復  gn01934130
...可以google

講返正題.... MIT其實有得set ram clock同埋cpu clock 2600k都算係白癡 ...
[email protected] 發表於 2011-9-15 20:51

我事前都有google過..但果d咩clock 同埋 電壓真係唔明...
2600k 我係bios 佢有得比我自己set 幾多x
但我就係唔知道可以超到幾多g都隱定..
我果個散熱器就好似#2條link果個既咁上下..型號係咩,.我就真係唔記得了-3-

如果超左ram都分別唔大..姐係其實可以唔需要超佢..?

最後多謝你既認真回答...3q

回復 6# gn01934130
2600k 黎講 假設要超4.5G 多數1.2~1.3v

新手試超多數4G超起 因為入到bios唔洗較電壓 同埋絕大可能穩

ram我都有超 都係因為分數問題 唔在意其實唔超一般使用ge真係冇咩問題

回復  gn01934130
2600k 黎講 假設要超4.5G 多數1.2~1.3v

新手試超多數4G超起 因為入到bios唔洗較電壓 同 ...
[email protected] 發表於 2011-9-15 22:32

我宜家係bios超到4.5g
其他咩都無set 暫時都正常...
win7 評分由7.6去到7.8

姐係ram超左除左跑分之外.
係邊方面會有用???

我宜家係bios超到4.5g
其他咩都無set 暫時都正常...
win7 評分由7.6去到7.8

姐係ram超左除左跑分之外.
...
gn01934130 發表於 2011-9-15 23:15

開好多software 大型software 汁相 最明顯

開好多software 大型software 汁相 最明顯
garykcl 發表於 2011-9-15 23:32

我平時係執大量相..同埋剪片...
咁想問下點樣超ram頻.??