[測試] [加碼 2133C9 32M] Super Talent WB160UB4G9 2x4G單條測試

見人玩 Super Talent 玩得咁過癮…… 自己都玩下
呢次測試既係 ST WB160UB4G9 4G單條, 有兩條行Dual Channel
出廠 DDR3-1600 9-9-9-28 1.5V

就睇下佢好唔好超

測試平台
Intel Core i7 2600K @5GHz (100x50)
Super Talent WB160UB4G9 x2
ASUS GTX580 DirectCUII
ASUS P8Z68-V Pro w/ 0606 BIOS
Thermalright VX
Antec TPQ1200
Seagate ST31000528AS
所有測試均無做特別優化… 以示公平

預設睇睇效能先
Super PI 8M

1m 27s 204

唔… 睇下超成點先!
2133 10-13-12-28 1T 無難度!

成績快左近兩秒~

還不夠嗎?
再來!
2133 9-11-10-28 1T! 又成功過左8M

32M? 照上
電壓1.65V

Hyper PI 32M 8匹馬! 1866 9-11-9-24 1T
電壓一樣係1.65V!

1600C9 -> 1866 C9
長行完全係冇難度!
拎黎跑下 SPI 1M 打分可以上埋2133 C9添
就算係買單條4G 返黎行
都只不過2百幾蚊
絕對抵玩!

欠一點美感
說好的 Aero 呢

遲了遲了,現在睇,無晒美感同吸引力了。

點解唔TEST 32MB??

小弟是新手ー名,想請教師兄行ー個pi8m代表穩定程度有多少?以及為何沒有表示電壓呢?謝謝

小弟是新手ー名,想請教師兄行ー個pi8m代表穩定程度有多少?以及為何沒有表示電壓呢?謝謝 ...
多多精 發表於 2011-9-17 23:09

你唔會係新手啦
如果你話要測試穩定, 最起碼都要Hyper Pi 32M 8匹馬
但係用2133C9 黎講, 相信要進一步調試, CPU電壓或者VCCIO方面應該要再提高
測試時 RAM 行 1.725V, 再看看罷, 明日再戰

遲了遲了,現在睇,無晒美感同吸引力了。
修羅-黑暗 發表於 2011-9-17 22:37

三星搶曬風頭

欠一點美感
說好的 Aero 呢
Vern. 發表於 2011-9-17 22:28

我神馬都不知道

三星搶曬風頭
windowsx 發表於 2011-9-17 23:19

咁你呢D S.T. 仲唔掉落街??你老大咁有計咁夠 buffer,叫佢幫你搵兩條有幾難呀

你唔會係新手啦  
如果你話要測試穩定, 最起碼都要Hyper Pi 32M 8匹馬
但係用2133C9 黎講, 相信要進 ...
windowsx 發表於 2011-9-17 23:19

今日下午 Xeon 仔黎左我度,隨手插了四條比佢過下癮,都玩到佢媽媽聲