[測試] 由A飯轉食煙後試超3770K(體質十分差的–粒雷U)

上次已玩過AMD 1090T超上3.9G已是前年年尾的事今次終於換翻I記,不呢過今次就買左粒體質差的U
配置如下:3770K
                 底板P8Z77-V PRO
                  12G ram
                 OCZ SSD120G(OS)
                 WD-HDDX2
                 VGA-GTX680(NO OC)
                 火牛750w
                 散熱Antec Kuhler H2O 620
不過由於質差只能穩超4.5G已用到1.27v温度7x度
Antec Kuhler H2O 620_out.jpg

上次已玩過AMD 1090T超上3.9G已是前年年尾的事今次終於換翻I記,不呢過今次就買左粒體質差的U
配置如下 ...
馬沙 發表於 2012/5/24 13:21

同我果粒3570K好似,4.5GHz、兩對三星黑條2133 (CL-9-10-10-24-1T)下要1.28V先穩,電壓高了點,但core溫度最多先到75度,收貨了

回復 2# alexanderman

基本上唔過1.3v都冇問題

師兄體質差的U係指?

另外由a記轉i記 個os洗唔洗重裝一次

回復 3# 馬沙

我知道這點,另外我都有同人講過,而我都唔係話粒U雷,或者個電壓太高
覺得,上到4.5G同埋個溫度在80度樓下就算了

回復 4# 飛起潛水員

22nm3770k要用到1.25v以上先至穩超4.5基本上可以當雷雷地但如果唔過1.3v都安全不過就要注意散熱,a記轉i記 個os唔洗重裝,只要清左A記driver便算,我之前I轉A都一樣,不過大前提是行win7

回復 5# alexanderman

我發覺ivy超上5G以上基本上都冇分雷唔雷一樣熱力四射

同我果粒3570K好似,4.5GHz、兩對三星黑條2133 (CL-9-10-10-24-1T)下要1.28V先穩,電壓高了點,但core溫 ...
alexanderman 發表於 2012-5-24 13:32

請問師兄黑條你俾幾多電先上到2133 (CL-9-10-10-24-1T)?

回復 8# nicktf

我用1.52v,但未fine tune
四條ram製造周期都係1208

回復  alexanderman

我發覺ivy超上5G以上基本上都冇分雷唔雷一樣熱力四射 ...
馬沙 發表於 2012/5/24 14:34

係阿 90度以上 見到都想立即關機