[操作疑難] [求教]Sandy Bridge CPU 與Z68/Z77 底板超頻問題

小弟想砌部新機,但基於Ivy Bridge熱量問題唔想用佢,而係想用返Sandy Bridge

想請問Sandy bridge CPU撘Z68或Z77,超頻表現及穩定性有冇分別?

Thanks!!!

問一問
收唔收 2600K?

回復 1# FeverMike

冇分別!
我試過2600K+Z68, 2700K+Z77,真係冇分別,都係睇粒U體質
不過呢,感覺Z68配SB係有少少奇怪問題,例如full load冇事; idle有時默電過低會hang之類
唔係塊塊板都會,有時配另一粒U又冇事,good luck anyhow~
so far試過2塊Z77,完全正常

小弟想砌部新機,但基於 Ivy Bridge 熱量問題唔想用佢,而係想用返 Sandy Bridge

想請問 Sandy bridge CPU 搭 Z68 或 Z77,超頻表現及穩定性有冇分別?

Thanks!!!
FeverMike 發表於 19/7/2012 00:17

我較早前買了一張 Gigabyte GA-Z77X-UD3H 和一顆 Core i7 2600K 預定一起用,怎知一試之下,發覺如果將 2600K 超頻到 4.x G,然後進行負載測試 ( 如轉換影片 ),CPU 電壓會急劇上升到超過 1.5V ( 我沒有調較 CPU 電壓,是底板自己調較的 ),溫度也上升到超過 90 C,我覺得不是正常現象。終止測試後再重新再試仍然是這樣,當時我試過將 BIOS 升級再試,但情況沒有改善。

那顆 2600K 我最後放回我一年前買的 Gigabyte GA-Z68XP-UD3R,表現就很正常,負載測試溫度通常都不會超過 80 C ( 熱天 ),我之前用開的 2500K 也差不多。

我不知道這是否是個別事件,不過我會傾向用 Z68 底板配 Sandy Bridge CPU 超頻 ( 如可能的話 )。

回復  FeverMike

冇分別!
我試過2600K+Z68, 2700K+Z77,真係冇分別,都係睇粒U體質
不過呢,感覺Z68配SB ...
羊毛球 發表於 19/7/2012 14:55

thanks! 明白晒,咁我知道點買好了

我較早前買了一張 Gigabyte GA-Z77X-UD3H 和一顆 Core i7 2600K 預定一起用,怎知一試之下,發覺如果將 2 ...
Jamesbond007 發表於 19/7/2012 15:16

oh, 有變數了

師兄用z68/z77超頻vcore都 set auto?

我較早前買了一張 Gigabyte GA-Z77X-UD3H 和一顆 Core i7 2600K 預定一起用,怎知一試之下,發覺如果將 2 ...
Jamesbond007 發表於 2012-7-19 15:16

同一塊板,4.3GHz 默電2600k full上到1.3Xv,2700K只係1.2X
如果上到1.5V你可能都超過4.5GHz,唯有手動啦
都係睇粒U體質,塊板auto俾咩電壓其實唔太影響

oh, 有變數了

師兄用z68/z77超頻vcore都 set auto?
FeverMike 發表於 19/7/2012 15:28

是的。

是的。
Jamesbond007 發表於 19/7/2012 15:31

師兄冇試手動設定?  手動設定會不會好啲?

同一塊板,4.3GHz 默電2600k full上到1.3Xv,2700K只係1.2X
如果上到1.5V你可能都超過4.5GHz,唯有手動啦
都係睇粒U體質,塊板auto俾咩電壓其實唔太影響
羊毛球 發表於 19/7/2012 15:29

我只是試 4.5G / 4.4G / 4.3G,在那張 Z77 底板上都有電壓暴升及溫度過高問題。手動調較電壓我試過,但一超頻 ( 只是升高 0.1G ) 底板就無法啟動,一定要 Auto 電壓才可以啟動。不超頻的話就正常。

我覺得我的情況和 CPU 體質無關,因為同一顆 CPU 到了我的 Z68 底板上就沒有問題,正常 Auto 電壓超到 4.4G 使用中。