[操作疑難] a8-3870K + Asrock A75M-ITX GPU一格都唔超得

琴日新到手 "2手" 3870K 同A75M-ITX, 只係諗住都係GPU上850, RAM行1600, 點知唔好講850, 650都CRASH

CONFIG:

A8-3870K
A75M-ITX
TRANSCEND 1333 4G X2 @ 1600 8-9-8-23 @ 1.5V
HITACHI 7K1000.C 320G
ANTEC EA380D
COOLER: ARTIC COOLING FREZZER 64 PRO @ 1500 RPM

癥狀係: (OVER 600)行FURMARK STABILITY TEST 2分鐘內 黑畫面, (@600) RUN FURMARK時一開FOLDER / 檔案就黑畫面

我諗過係RAM 既相容性問題, 但手頭既ADATA 行1866/1600都係咁, 但2對RAM行1333部機又會LAST得耐D

我網上SEARCH有1,2個 同CASE既但佢地都冇解, 我今日試既時候, 只要GPU 係OC左, 無論RAM 同NB行幾多都一樣CRASH, 但相對地1333 + 低NB (400) 又會STABLE少少, 我試過照SET NB FREQ.800 然後拉高個NV VOLTAGE去到1.275, 但CRASH得比STOCK VOLTAGE仲快

而無論CPU倍頻16 定24, 25, 28, 30, 34 都照CRASK, 似未無關, 所以我將個重點放左O係NB MULTIPLIER 度

當RAM行1866 / 1600, 底板會SWITCH個NB MULTIPLIER 去720, 1333就係654, 1066係514, 而800係400, OC的話,行1600半分鍾都過唔到, 1333會耐D, 但無論個MULTIPLIER點改, 入WINDOWS 行AIDA個DRAM FO FSB RATIO都係24:3, 我覺得NB FREQ 要SET O岩部機先會STABLE, 但無論試咩數字, 都唔係好STABLE

琴日試左幾個鐘,今日又試左陣, 完全摸唔到, 請問有冇人係玩過3870K OC / A75M-ITX, ,可以分享下經驗, 下圖係入WINDOWS 後 用AIDA CAP出黎既底板SETTING

你正常行有冇問題?

你正常行有冇問題?
wkchun 發表於 2012-8-1 21:32

GPU唔超, RAM行1600, NB 行800, 唔RUN 3D APPLICATIONS 只做WEB BROWSING冇 HANG到,

但試行WINDOWS 個評分    "圖形" 係拎1分.... 我試下轉返做1333再RUN睇睇

玩過3670K GPU上998 RAM1333上1600無問題
不過CPU上3.2會藍畫面改行3.0

"圖形" 係拎1分....

你試下只拉倍頻同電壓 應該上到2格
Gpu果到ram我試過係行唔到1600 即使你條ram上到1600
應該係塊板問題 見外國好多forum d人都用呢塊板話超唔起
超都係超得小小

玩過3670K GPU上998 RAM1333上1600無問題
不過CPU上3.2會藍畫面改行3.0
大貧民 發表於 2012-8-1 21:43

我宜SET CPU係 2.4G @1.0125V, 行PRIME 相當穩定

"圖形" 係拎1分....
wkchun 發表於 2012-8-1 21:46

O岩O岩RUN完 @1333, 有5.8............ SETTING係 GPU: AUTO, RAM:1333, NB MULTIPLIER: 654

我試下轉做1600, 654......

你試下只拉倍頻同電壓 應該上到2格
Gpu果到ram我試過係行唔到1600 即使你條ram上到1600
應該係塊板問題 見 ...
Jacky_Wong 發表於 2012-8-1 21:49

THANKS FOR THE INFO, 我頭先SET做RAM 1600/ NB 720 行得完個TEST, 但點解個GPU超唔到真係....我BID烅K返黎就係想超個GPU....

估唔到原來Asrock A75M-ITX 超唔到

估唔到原來Asrock A75M-ITX 超唔到
wkchun 發表於 2012-8-1 22:49

好有意欲賣走佢買返張正常既板....