[中央處理器] 加 L5420 微碼後問題?

請問有沒有師兄可以解答以下問題?

我有一塊ZOTAC G45 ITX 及 L5420 (E0版本), 未更新微碼前, 電腦可正常操作, 但CPUID顯示缺少了部份指令. 電腦不能自動重新啓動, 需要手動關機及開機. 跟網上加上微碼後, RESTART 電腦, 可正常重新啓動 及 進入BIOS, 速度正常. 但嘗試BOOT機就非常慢, 近乎HANG 機, 最長試過過了30分鐘, 仍然停留在WINDOWS BOOT 機 LOGO. 但畫面有一幅幅閃動, 似乎DISPLAY行得好慢. 改用F8啓動, 選640 X 480 模式, 十零分鐘可以住入WINDOW. CPUID 顯示的指令全齊. 但電腦就龜速.

又嘗試過重裝WINDOWS, 但就行得好慢, DISPLAY一幅幅顯示. 最後都是放棄.

用MMTOOL見廠方的FIRMWARE已包括L5420微碼, 上ASROCK網站下載P45底板bios (跟網上指示), 都發現zotac廠方的L5420微碼同ASROCK的建立日期相同.  用上山寨版的BIOS, 內裏的L5420微碼有兩個, 但建立日期比ZOTAC的新兩年. 我就是用山寨版BIOS, 提取入面兩個微碼進行更新 (一個支持平台ID 11, 另一個是44), 又試過單獨11 同 44 分別進行更新, 用11的微碼, 電腦可正常操作, 但指令不全, 不能正常重啓. 用ID44的可正常重啓, 但電腦就龜速.

請問是否底板硬件不完全支援L5420? 上網查過幾個支援底板. ZOTAC可支援的都沒有我這個MODEL, 反而G43 ITX板就支援.

要加1067A 果個..
唔用果D可以冊去.

要加1067A 果個..
唔用果D可以冊去.
verykin 發表於 2014-10-24 12:10 PM

謝謝師兄回答, 我以經這樣做了.

有無師兄可以解答?

上網睇過好多網頁, 都不見G45芯片可以支援, 請問是否G45芯片不能完整支援L5420?

有無師兄可以解答?

上網睇過好多網頁, 都不見G45芯片可以支援, 請問是否G45芯片不能完整支援L5420? ...
Ponya 發表於 2014-10-26 04:26

G45可以. 我都用緊3塊G牌.

有無師兄可以解答?

上網睇過好多網頁, 都不見G45芯片可以支援, 請問是否G45芯片不能完整支援L5420? ...
Ponya 發表於 2014-10-26 04:26

using the Intel DG31PR + L5420 C0
dont need to add the microcode

using the Intel DG31PR + L5420 C0
dont need to add the microcode
n9110 發表於 2014-10-26 11:27 AM

謝謝師兄, 我不打算投資買舊板了, 如果UPGRADE會買過一SET新, 吾洗再煩.

試下係BIOS入邊, 停左 CPU C-State 既 option.
我有兩部機,行 L5420 E0, 己入microcode.
[我個編教學] http://www.hkepc.com/forum/viewt ... 7297&highlight=

1部行 Gigabyte EP45T-UD3LR, 吾駛停 C-state。
另外1部行 MSI P45 Platinum,要停 C-state. 吾停 C-state, 就龜速。

希望幫到你。。。

試下係BIOS入邊, 停左 CPU C-State 既 option.
我有兩部機,行 L5420 E0, 己入microcode.
[我個編教學]

1 ...
gvkwok 發表於 2014-10-27 12:07 AM

謝謝師兄, C-STATE有乜野作用?

剛試完, 原來部機呢個選項已經DEFAULT 關咗. 睇黎應該吾關呢個選項問題?