[操作疑難] X58 + xeon x5650 完全超唔到 ?

小弟之前用緊 i7 920 + gigabite ex58 ud3r
一般長行 3.5ghz,開 multi threading

剛剛淘左粒 xeon x5650 落黎,裝好後,試下拉高 BCLK 至 160,其餘設定同之前 i7 920 一樣,不過開機已提示進入 default;

再次維持 BCLK 160,其餘全設 auto,一樣係開機 default;

再拉低 BCLK 至 135 (default 係 133),其餘全 auto / 或試過 voltage 加至 1.2v,都開唔到,只可以全 auto 先正常開到機

請問知唔知係咩問題呢 ?

thanks

我4.2電壓係咁樣,CPU你最好唔好過1.35V,聽講過在好易壞,我就試試果一D幾時壞

個north bridge clock有冇跟返自己D RAM 速度? 1600行3300 ,1333 好似行2400,不過行最低QPI電壓可以比小D,但就慢D

我而家直情試過 bios setting 全 default,電壓調低 1 格,都要跳去 default 開機畫面。

即係要 all default 先正常開到機

小弟之前用緊 i7 920 + gigabite ex58 ud3r
一般長行 3.5ghz,開 multi threading

剛剛淘左粒 xeon x5650  ...
35OL 發表於 2014-10-25 13:04

xeon 超到?

X58  的xeon 超得到

X56  的xeon 超得到
sum888 發表於 2014-10-25 15:04

咩係X56

剛剛又睇過 bios all default、auto,vcore auto 行緊 1.088v,
我又照舊 set 翻晒全 default、auto,只將 vcore 調到 1.2v,
開機都顯示要行 default

唔知幫唔幫到你

試下起window入面用技嘉軟件超

唔知幫唔幫到你
sum888 發表於 2014-10-25 16:09

唔得,基本上 bios 內一郁同電壓、速度有關的既已經開唔到,不論加乜減乜。