[有圖]4相供電的Gigabyte Z97-D3H,最多可以提供到幾多Watt給4690K

4相供電的Gigabyte Z97-D3H,其實可以提供到幾多Watt給CPU
Gigabyte Z97-D3H(rev. 1.0)
http://www.gigabyte.hk/products/product-page.aspx?pid=4961#ov

我粒係i5-4690K 當我用1.160-1.180v 我可以上到 4.5 Ghz , 但當用 prime 95 燒機full load 時, 用底板software 同 core temp  我就見到個 CPU power 去到120- 160w, 不知道4相 撐得住嗎?
火牛係Corsair VX550W,  8PIN 插cpu供電

但打 BF4 就最多 9x -100w

回覆 1# jackson123456

一相 = 23-25W

回覆  jackson123456

一相 = 23-25W
l0001 發表於 2014-11-24 17:40

這麼少!!!! 那麼我咪好危險??! 已補圖

回覆 3# jackson123456

好似話Haswell refresh已經整合左相電係CPU度,所以唔駛甘多相

有待證實

http://mb.zol.com.cn/372/3726478.html

回覆 4# l0001

這是真的...
你睇D開蓋圖就睇到有成排

咁又唔洗驚成咁...四相唔算太小   多相有利超頻 分散負荷

回覆  jackson123456

好似話Haswell refresh已經整合左相電係CPU度,所以唔駛甘多相

有待證實
...
l0001 發表於 2014-11-24 18:08

CPU入面整合左, 但一樣要主機板能夠供應吧...

CPU入面整合左, 但一樣要主機板能夠供應吧...
yjfoeg 發表於 2014-11-25 03:03

我火牛係Corsair VX550W,  8PIN 插cpu供電

cpu 有 FIVR 集成,
我底板嗰四相,有咩用?
有FIVR , 四相,八相,十二相,還有分別嗎?

我火牛係Corsair VX550W,  8PIN 插cpu供電

cpu 有 FIVR 集成,
我底板嗰四相,有咩用?
有FIVR , 四相, ...
jackson123456 發表於 2014-11-25 03:13

如果底板最多Support 25A, 就算CPU集成FIVR, 你覺得你可以用到多過25A?
除非底板設計到8pin直接入socket入CPU唔洗經底板供電模組
否則CPU 1000000相都一樣要受到底板限制
CPU集成FIVR係以省電為先

回覆 9# yjfoeg

那麼4相能應付我 peak 160w 嗎 ?