[中央處理器] 新手一問,I5-4690K@4.5Ghz行呢個電壓雷唔雷/_\?

人生中第一粒4690K...

I5-4690k@4.5Ghz行1.161v, 暫時穩跑IBT very high 10 round同埋兩小時刺客教條Unity

Linx 4096MB 20 round成功~

1.6 定 1.161 ?

1.161v 寫錯,睇圖thz...

行Prime 95 的 in-place large FFT 至少半小時, 無問題就ok了

回覆 4# jackson123456

但體質如何?? 我FB見有FD用1.1v就上到4.5Ghz.. 聽講haswell唔洗太多電就上到... 我1.161v算唔算雷u?

回覆  jackson123456

但體質如何?? 我FB見有FD用1.1v就上到4.5Ghz.. 聽講haswell唔洗太多電就上到.. ...
Mini-CaCtuS 發表於 2014-12-8 14:24

要行下prime95 至知, 入到 windows 看cpuz 係無什麼用, 有時打機也不一定會full load

單論體質你同我個粒4690k一樣都係一般至中上質素,

回覆 6# jackson123456

我呢個係行緊P95果陣Cap出黎ge電壓黎架~ 咁係咪要1.1v或以下先叫雕呀?
btw,我係較offset mode架~ 不過好似manual mode較電壓仲可以較低d,有冇方法令到用manual mode穩行到果個電壓(例如1.15v)都可以係offset mode之下較到行到咁低volt呀?

回覆  jackson123456

但體質如何?? 我FB見有FD用1.1v就上到4.5Ghz.. 聽講haswell唔洗太多電就上到.. ...
Mini-CaCtuS 發表於 2014-12-8 14:24

要行下prime95 至知, 入到 windows 看cpuz 係無什麼用, 有時打機也不一定會full load

單論體質你同 ...
jackson123456 發表於 2014-12-8 14:56

仲要跑埋linx先知,我粒3770 non k超頻,試晒咁多樣野,係linx先試到唔穩定。

我都係4690k
4.4已經要1.2