[中央處理器] 第一次玩超頻......求高手教路

剛買了AMD A10 7850K, 想超少少, 唔想超到壞嗰隻, 唔知我粒U可以承受幾多呢??
同埋想問CPU最高温可以抵受幾多度呢??
好多選項我都唔知點解
1.CPU Load Line Calibration
2.CPU/NB Load Line Calibration
3.CPU Current Capability
4.CPU/NB Current Capability
5.CPU Votage Frequency

4 Core
6.Ratio
7.CPU Voltage
8.DRAM Voltage
9.VDDNB Voltage
10.SB1.1 Votage
真係睇到救晒命

最新嗰粒AMD A10 7850K

Ram資料01

Ram資料02

OC選項01

CPU OC.jpg

OC選項02

CPU OC01.jpg

用AutoTuning等佢幫你超啦
既方便又快捷

基本上乜都唔駛理佢住先
直接拉高個Ratio 如果佢原本係37X 咁你就試下啦佢去40X

對比返十幾年前 d p3 /p4 duron Athlon

而家 d 保護技術同溫度,超少少真係完全唔使技術同經驗
買塊靚 d 既板就 ok 唔熱咩都唔使理
除左你超到盡 或者熱到燒左.....真係想佢壞都唔易..........

應該討論下超完之後有咩問題發生左

前晚砌一部A10-7850K,
穩定想行4.2.....Auto cpu電直上1.52
其後暫set X40=4.0 -4core,1.368cpu電
ram行2400.玩住先,有機摸下VID再
降下cpu電先,由於時間迫切,4.0+ssd,效果良好

重有,用隻姑媽暴雪T4,cpu散熱 full load 唔過60度,普通用時34...5度。
樓主直接set 6.Ratio  X40至42.留意下cpu電full load 會唔會高,我未試,但應該落係1.35上下應該得

回覆 1# alan216hk
新手超試左降電壓先

降到現有頻率可以頂到跑分既最低壓

再慢慢調頻->調壓

謝謝師兄意見, 等我試試調去40X
另外"Autotunning"在那裡可以找到??我找不到
60度是標準嗎??

謝謝師兄意見, 等我試試調去40X
另外"Autotunning"在那裡可以找到??我找不到
60度是標準嗎?? ...
alan216hk 發表於 2015-2-21 15:26

你個介面我唔識,我用 AMD Catalyst Control Center 超十分方便

"Autotunning"在那裡可以找到??我找不到
alan216hk 發表於 21/2/2015 03:26 PM

上Google search 下真係噤難咩?