[操作疑難] (求救)Maximus VII Gene插4690K唔識係idle果陣降頻降電壓(已解決)

解決方法:
原來真係Windows入面個電源選項settings問題,我裝左個Samsung 850PRO跟埋ge Magician software,佢加多左個option俾我係電源選項果到,叫Samsung High Performance,佢已經quote左話我知係high performance,但會食多d電,但估唔到係關cpu事lor
解決方法: 電源選項>變更計劃設定>變更進階電源設定>處理器電源管理>最低處理器狀態:由100%set返做0%

問題:
我係用CPU-Z v1.72睇到呢個問題
本身已經開盡C-state,開到C7s,C3同C6都開埋,仲enable埋EPU power saving mode,佢都係唔識得係idle,姐係core temp睇到cpu loading得0-1%果陣降頻降壓,長期處於1.161v同埋4.5Ghz(vcore offset mode +0.85v),full load果陣電壓係識跳少少,但只係+-0.05v

就算我將BIOS Restore default settings,開CPU-Z黎睇,佢都係長期處於1.088v同埋3.9Ghz,冇降過頻降過壓

有冇CHING試過? 我係用Maximus VII Gene最新的BIOS 2401,前日先刷上去,不過好似未刷BIOS之前都已經有呢個問題存在,求解~

我係用CPU-Z v1.72睇到呢個問題
本身已經開盡C-state,開到C7s,C3同C6都開埋,仲enable埋EPU power saving mo ...
Mini-CaCtuS 發表於 2015-3-24 10:39

你拿隻Driver CD出來, 裝好曬D Driver未?
ACPI Driver未上好似都會咁......
AMDA00果個Driver最快可以係Driver CD度搵到

回覆 2# Advanced Ivan

Driver我係上網Down架,但聽聞過你講果兩隻driver係官網搵唔到,要搵CD先搵到,但呢兩個Driver會對個電壓有影響架??

原來呢兩隻Driver我裝完window果陣都已經裝左啦,但都係咁..

回覆  Advanced Ivan

Driver我係上網Down架,但聽聞過你講果兩隻driver係官網搵唔到,要搵CD先搵到,但 ...
Mini-CaCtuS 發表於 2015-3-24 17:45

AMDA00個driver係官網收得好埋, 我都唔係次次搵到......
經常會漏咗佢無裝

另外有無check過電源管理有無set平衡? set咗高效能佢會長行最高個clock的

AMDA00個driver係官網收得好埋, 我都唔係次次搵到......
經常會漏咗佢無裝

另外有無check過電源管理有無s ...
Advanced Ivan 發表於 24/3/2015 05:58 PM

原來真係Windows入面個電源選項settings問題,我裝左個Samsung 850PRO跟埋ge Magician software,佢加多左個option俾我係電源選項果到,叫Samsung High Performance,佢已經quote左話我知係high performance,但會食多d電,但估唔到係關cpu事lor
解決方法: 電源選項>變更計劃設定>變更進階電源設定>處理器電源管理>最低處理器狀態:由100%set返做0%

萬分感謝ching指教~!!!

回覆 6# Mini-CaCtuS

以前根本唔駛搞呢個setting都會降頻, 依家隻4690k要, 而且只限Win 7以上先有效, Win XP都冇呢類setting, 所以4690K + XP係永世Max clock。

回覆  Mini-CaCtuS

以前根本唔駛搞呢個setting都會降頻, 依家隻4690k要, 而且只限Win 7以上先有效, Win X ...
未熟者 發表於 2015-3-24 19:41

好似8系開始就無XP driver...
無咗ACPI Driver佢就唔識行C state...

回覆 8# Advanced Ivan

唔關事, ACPI關連硬件全部有XP原始driver裝上, 就算係Win7, ACPI硬件只會裝名, 冇driver dll同sys文件拼用必要, 所以冇話乜Intel ACPI driver, 只有Microsoft ACPI-Compliant System driver存在。

圖已補~