【新手】師兄,啱啱買左粒4790k,應該點樣set超頻?

第一次玩超頻,有冇師兄指下我點樣係底板set野,我用z97x的

回覆 1# krispc

點解我地又係同問i7 4790k超頻既   

回覆  krispc

kai魂” 發表於 2015-3-29 18:11

冇錯,唔知點超先行得定

回覆  krispc

kai魂” 發表於 2015-3-29 18:11

冇經驗

回覆 4# krispc

我試過超ring ratio上 44,結果佢ring volt auto要我行1.3v,最後都係設定返40俾佢行1.19v.
而core ratio我就設定44....

而core volt
開頭1.12v開唔到機,
1.13v就開到,但跑linx就藍屏.
1.15就跑到linx,但唔夠1分鐘就藍屏.
呢家跑緊1.16v,過到linx,我諗我cpu就係行呢個電壓上4.4ghz

,但好想再超多d野.

回覆  krispc

我試過超ring ratio上 44,結果佢ring volt auto要我行1.3v,最後都係設定返40俾佢行1.19v.
...
kai魂” 發表於 2015-3-29 18:41

繼續上4.5啦
試下1.165上唔上到45x

回覆 6# wilson030

又俾你搵到我....

1.17,1.18都上唔到4.5,直接藍屏.

回覆  krispc

...
kai魂” 發表於 2015-3-29 18:41

linx點用?可唔可以教下我,師兄

回覆 8# krispc

我未夠班做師兄,其實我對LINX認識都係好淺,
只係知道用黎測試系統穩定性,

個problem size係根據係個程式in左幾個memory size.
problem size越大佢執行時間越耐.

個run time就係set你想執行個problem幾多次.

通常我都係將個memory有幾多all in曬幾多,個run time求其set 5次咁
之後等待個程式運行一個cycle, 運行完之冇藍屏既話就應該係系統穩定.

以我所知就係咁多

回覆  wilson030

又俾你搵到我....

1.17,1.18都上唔到4.5,直接藍屏.
kai魂” 發表於 2015-3-29 22:32

咁1.95呢