[教學] [歡迎集中討論及交流] Haswell/Haswell-Refresh 長行超頻設定參考

由於近期多咗人問關於Z97板超4790K嘅設定
我決定開個大個同大家慢慢研究

首先必須確保
1. 你係買咗Z97底板, 如果唔係冇得超外頻同RAM時脈封頂@1600MHZ
個別品牌可以超到倍頻, 拍粒K版CPU都一樣可以
我就是成功的例子@AsRock B85M-ITX+i5-4670K @4.5GHz +Seidon 120V Fanless

2. 散熱環境許可
極度建議使用水冷, 吸熱快對Haswell超頻有幫助
風冷唔係唔得, 但唔好係HYPER 212X果類, 難玩少少

有齊依兩樣野基本上都可以開波

事前軟件準備:
系統資訊:
CPUZ: http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html
REAL TEMP: http://www.techpowerup.com/realtemp/
燒機:
LinX-AVX.rar (1.48 MB)
Hyper_pi_0.98b.rar (428.33 KB)

更新LinX版本
linx-0.6.5.7z (2.03 MB)

[BIOS 設定篇]

我比較習慣使用ASUS同ASROCK板
所以今次用AsRock Z97 OC Formula做示範

如果你係用ASUS/ASROCK主機板
第一步就簡單到不得之了
只係RESET BIOS一次
入去HW Monitor果頁
先拎參考用數據
依度有幾個數可以研究
1. CPU Input Voltage (VCCIN) 預設是1.75V
2. CPU VID值, 我的是1.008V
3. CPU CACHE VID值, 我的是1.104V
4. System Agent (VCCSA), 我的是1.000V

第二步按個人使用習慣而做
於CPU Configuration頁面進行一些功能上設定
由於我怕熱C STATE我會開齊
留意是CPU Throttling一部分
建議ENABLE, 於過熱自動降頻
雖然於普通長行好少會過熱而降
但此舉能保留某些主機板支援的Slow Mode功能
Hardware Prefetcher同Adjacent Cache Line Prefetch必須ENABLE
這是L2 CACHE

CPU RATIO行ALL CORE
先把頭先睇到的數值手動輸入
圖中設定可參考

關於FIVR, 可以無視, DISABLE就OK
在ASUS板上要係第二個頁面上先搵到關於FIVR選項
不過唔搞都無問題

Extreme Voltage不用開, 因為空冷無需要
所有電壓模式行Override. ASUS板也是一樣
由於無超RAM的關係, System Agent同下邊兩個IO Voltage都唔洗理住
CPU Input預設超頻狀態是1.9V, 可以唔洗特別搞, 先試1.9V就可以
Load-Line Calibration在ASROCK是LV1, 在ASUS是LV9
對落其他電壓無乜關係所以不說
在這一刻可以F10
燒機都唔洗, 一定過到的
因為是INTEL填落的預設電壓值
下一步由CPU RATIO 41起
入WINDOWS燒機
先取X41時電壓
再試X42, 如此類推
唔好搞CACHE就OK
試好晒CORE再搞CACHE

燒機實戰篇
針對CPU核心穩定性我會用LINX-AVX去燒機
由於無超RAM, 選1024MB RAM就夠, 不用浪費時間
由於時間關係, 或者係我懶, 我只會跑5Rounds
10Rounds都無野嘅
但唔好比我知話咩跑20Rounds呀跑足一晚呀
我會大叫一句, 你都痴線, 你試下落街跑足一晚

我用水冷, 水溫28.5度, 無開製冷機

先以1.000V電壓做起步, 睇下最高可以跑幾多

我好賤格咁大叫我粒4790K可以用1V行4.3G呀YEAH
留意最高溫度大約是70度左右, 由4.1-4.3G溫度無乜點升

再試4.4G, 每0.01V加上去
發現1.02V可以跑到4.4
溫度變化仍然不大

測4.5G要加0.03V
換句話說對於我這CPU來說每超一個倍頻要加0.03V
最高溫度75度
請僅記4790K Turbo 後是4.4GHz
別跟我說什麼單春最高幾多果D廢話
你唔右腳跑得快過左腳咁無聊嫁啦?

再試4.6G, 電壓值正常
但最高溫度已經有81度
Haswell對電壓影響好敏感
高電對佢來說絕對唔係好事
或者你可以試下降VCCIN去到1.75V試下避熱嘅

試4.7G, 這是HASWELL處理器的倍頻牆
意思指電壓差距極大才穩跑
要加0.05V
但由於最高溫度已過90度
基本上再無可上升空間

是咪好簡單?
體質唔係太突出都唔怕, 超到4.5-4.6長行已經唔太差
由其是4770K, 其實是好超過4790K(個人感覺)
4770K多數是尾數核心較強
4790K多數是頭兩核心較強
Cache方面就睇BATCH
大多數都是以下範圍
4G大約是1V-1.1V
4.5G大約是1.2-1.3V
4.8G是1.3V-1.4V
5G是1.42V-1.48V
部分BATCH的4770K的CACHE較差(L306-L311)
L312打後的4770K都相對易超

燒CACHE的話我習慣用HYPER PI 32MB 8匹馬行爆
不過要D時間去跑, 無得懶

歡迎各位多多交流
POST下自己套HASWELL超成點一齊研究下啦
唔好下下得我講呀
我會唔出POST嫁

師兄,多多指教

留個名支持下先

thank you

thank you
sunny7day 發表於 2015-4-1 10:12 AM

Sunny兄最近玩緊乜野?

Sunny兄最近玩緊乜野?
lkl0120 發表於 2015-4-1 10:46 AM
無呀,等新u之嘛。Z99我都skip咗冇玩了

無呀,等新u之嘛。Z99我都skip咗冇玩了
sunny7day 發表於 2015-4-1 11:07 AM

唔怪之唔見你啦依排
我驚要等到6月