[測試] 二手區X99 5930K套裝機 試下超先 4.5G

好耐無玩超頻了
對上最後一set玩超頻機係2600k
過左好多代了 , 兜兜轉轉又玩番電腦野 !

講番粒u , 因為我本身用cm 212+今次亦唔想投資太多玩散熱
(例如 h110 , 貴就唔太貴 , 但一想到玩完超頻平時行番 3.5g turbo 3.7g , 唔洗用水冷 , 就放棄了)

粒u 4.2g 1.19v 6c12t 穩燒 linx 0.6.5 , gflops 288 , 溫度八十有幾 ! 所以燒到 4.2g就算
無再上

黎到 4.5g , 要 1.269v , 純開機跑兩跑 , 無謂上甘盡 , 散熱亦唔多得
行唔到d咩 , 玩轉 cinebeach r15 . 個分多過 x5650 x2 2.66ghz 12c24t , ok la !

點解唔超埋 cpu cache 同 ddr4   ?
因為覺得超左都快唔到太多 , 由其是 ram , 超到出煙都快唔到幾多
條 gskill ddr4 2400 quad channel 都係 biso set auto ddr4-2666行下試下行到就算

多謝收看

番回 3.5g - 3.7g 開心使用中

師兄咩板

只係 asrock x99 extreme 4
冇onboard開關,clean cmos制
有夠不方便呢

準備上X99 不過RAM仲係1516緊
唔係幾想揀gskill/adata
不過面對kingston fury/corsair vengence lpx/中田賣既ninjaV...
唔知點揀好

不過面對kingston fury/corsair vengence lpx/中田賣 ...
danny9428 發表於 2015-4-19 16:52

都幾認同
gskill/adata比較玩家feel
出好多高階野 , ddr4-3xxx , 又唔會賣到 corsair甘貴 !

但kingston比人覺得會穩定d .

我條 gskill ddr4 2400  4x4g 一開機都無畫面 , 後來 single channel 裝好 windows 再每條插番上去先認到 quad ch

leo ching 話我呢條可以上 ddr4-3000的 , 我無試

不過面對kingston fury/corsair vengence lpx/中田賣 ...
danny9428 發表於 2015-4-19 16:52

買Dominator Platinum啦~ 唔超得都型呀嘛~

都幾認同
gskill/adata比較玩家feel
出好多高階野 , ddr4-3xxx , 又唔會賣到 corsair甘貴 !

但kin ...
ww258123 發表於 2015-4-19 16:59

我pair G.Skill 4x4GB 3000可以超到3400~
Corsair就做唔到~

掂啊。

回覆 7# 梁瀚文
見到各鋪ddr4 80%都係威剛/芝奇 唔太開胃

型號太新, 而且只增加多一倍容量.