想問下B85M PRO4 呢塊板小超得唔得??

本身用緊I5 4440
但係打機個陣長期95~100%
之後就卡一卡
所以就想換I7 4790K
想睇下呢塊板上4.5得唔得
如果有ching 用呢塊上到既 咁我就去馬
ps: 有冇巴打有i7 k系放比小弟

呢塊板可以OC
不過得4相供電就唔建議長超
(雖然我見過B板+4790k@4.6長超冇事

加電去超 係咪一定要係bios 到整??

回覆 3# albert1250

Bios oc tweaker會有欄寫住Non-Z OC可以超頻,但我個人建議4相就算俾你用左i7 4790k都係唔好超啦,超得上好傷底板供電零件.

i7 4790k有睇過超頻功耗表,未超果陣功耗120-130w 超左頻去4.4Ghz 4.5Ghz,上到140-150w,你四相供電去到120w己經接近負載極限,

回覆  albert1250

Bios oc tweaker會有欄寫住Non-Z OC可以超頻,但我個人建議4相就算俾你用左i7 4790 ...
kai魂” 發表於 2015-4-26 01:53

明白哂  咁姐係要換埋板先超
1000蚊內 有冇塊適合小超
我求上到4.5就夠

回覆 5# albert1250

你要ATX板定MATX板? ATX板仲有D可能,MATX板基本上1000蚊下都係唔超得幾多.....

回覆  albert1250

你要ATX板定MATX板? ATX板仲有D可能,MATX板基本上1000蚊下都係唔超得幾多..... ...
kai魂” 發表於 2015-4-26 03:01

atx 就好 唔該!

AUSU H97 PRO GAMER 9百幾

atx 就好 唔該!
albert1250 發表於 2015-4-26 05:02

Z97 PRO GAMER啦

回覆 7# albert1250

咁你要睇下自己機箱裝唔裝到ATX板先得,因為我見你B85M係MATX板黎,如果係ATX板,1000蚊樓下有

ASRock  Z97 Pro4 $ 890
Asus Z97-C Z97     $998

1000蚊左右有

MSI z97 gaming 3 $1029

不過唔知呢度d師兄同埋你介唔介意用msi z97 gaming 3,我之前幫朋友砌機見佢平,買左呢塊板+4790k,都幾好,超到去4.5Ghz.