超唔到倍頻個Ghz

i7 2600K
set到45倍頻
我入到windows 開機睇有 16-45倍頻
但無論如何full load只行到4ghz
我底板用藍寶石z77 唔知點解個電壓調唔到
我試過調其他比電既option 調大少少就可以行到4.5 但去到1.45v.. 用default option 就最多4ghz

cpu voltage 點調都是0
我系調IA CORE 同power limit 1&2 2000 就去到4.5 但1.45v太高了
如果其他用default set runtime core ratio limit 45 就最多去到4.0ghz 點set好

對這片主板我也沒玩過
不過4.5G應該只需要1.2V左右

對這片主板我也沒玩過
lkl0120 發表於 2015-5-8 16:17

解決了 thanks 原來power limit 果d要調到 1500左右先比足電行4.5 但要1.35V

解決了 thanks 原來power limit 果d要調到 1500左右先比足電行4.5 但要1.35V
csaa 發表於 2015-5-16 08:33 PM

太高電了

對這片主板我也沒玩過
lkl0120 發表於 2015-5-8 16:17

2600k平均要1.3以上吧

2600k平均要1.3以上吧
美奈子廚 發表於 2015-5-17 07:15 AM

體質差的應該可能會
我以前那粒2600K
1.3已經可以跑4.8

體質差的應該可能會
我以前那粒2600K
1.3已經可以跑4.8
lkl0120 發表於 2015-5-18 02:19

1.3跑4.8以算鵰U了
你睇
https://www.google.com.hk/search ... 0.2.107.VzB5ZKxXBM0

個人試過2+3+1粒用M4G-Z&G1 M3
只有一粒可1.26行4.5
另外就是tb淘1.3包上5g的

1.3跑4.8以算鵰U了
你睇

個人試過2+3+1粒用M4G-Z&G1 M3
只有一粒可1.26行4.5
另外就 ...
美奈子廚 發表於 2015-5-18 02:55 AM

5G 1.38V
5.3G 1.53V
我果粒真係堅屈