[測試] 【新手超RAM】想各大高手教下細佬點超Ram,想學下

Z97X ,    kingston hyperX(HX316C10FK2/16) DDR3 1600(16G),650W牛,i7 4790K

唔該各位大師兄

我想試下唔用XMP,想手動超

就係唔load XMP, 調個ram的主頻, 一級一級咁上(1866, 2133咁上), 其他auto
之後CL, RAS調低佢
電壓睇你條ram本身用1.5定1.65, 一般唔會用到1.65以上.
當然你想提戰極限另計

超ram好麻煩,唔可以入windows試,要開住個memtest由得去run睇error,會好無聊
我係由2T轉到行1T就算果D懶人,廢事超死條ram仲麻煩。

就係唔load XMP, 調個ram的主頻, 一級一級咁上(1866, 2133咁上), 其他auto
之後CL, RAS調低佢
電壓睇你條ra ...
唐賓南紀念中學 發表於 2015-5-9 17:06

RAM本身1.5,但1.5夠唔夠超1866, 2133果d

超ram好麻煩,唔可以入windows試,要開住個memtest由得去run睇error,會好無聊
我係由2T轉到行1T就 ...
Kennn 發表於 2015-5-9 17:20

點開memtest睇error?點調低個CL同RAS?

RAM本身1.5,但1.5夠唔夠超1866, 2133果d
krispc 發表於 2015-5-9 07:19 PM

大多數1600 ram都可以上到1866 CL11, 可以1866又CL9先係好野
行1.65唔一定包超高D, 但行1.65會比較易上極限

我用AIDA64個memory benchmark同maxx mem2是但一個去行, 行完無死機就算成功, 繼續調
多數去advance個頁, 有個DRAM config/tweaker, 入面慢慢玩
CL越高, 上到的頻率都越高, 我試過由1600 CL9上到2133 CL13, 但CL值太高, 我用1866 CL9好過

大多數1600 ram都可以上到1866 CL11, 可以1866又CL9先係好野
行1.65唔一定包超高D, 但行1.65會比較易上極 ...
唐賓南紀念中學 發表於 2015-5-9 20:05

但cl值太高會點?

High Speed RAM - Is it Worth it? DDR3 1333MHz vs 2400MHz Test
https://www.youtube.com/watch?v=dWgzA2C61z4
睇完你可能唔會繼續超,超左用黎打機真係冇乜分別。
不如一開始直接買條高頻、低CL既ram仲好。

Tutorial Memtest86 v4.20(USB Auto-Installer Version)

行1.65唔一定包超高D, 但行1.65會比較易上極 ...
唐賓南紀念中學 發表於 2015-5-9 20:05

我想問,如果我用tweake黎玩,bios係咪要set番晒auto?