[操作疑難] X99 + 5960X 超頻除左加CPU/RAM電壓之外仲有D咩可以SET?

search過好多網上教學,絕大部份都只係講1.Xv上到4.XG咁好壟統
從來無講其他setting,但係X99入面有超多選項
有冇師兄可以教下路?

另外仲想問下當插滿8*8GB既時侯
開機detect唔到8條只有2條會係咩問題?
條ram係 Crucial Ballistix Sport 32GB(8*4) kit *2
MB係ASUS X99-E WS
我check過MB既ram support list, 塊MB係support 8條依隻model既ram我先買
試過開xmp都係得兩條:
+ 2400MHz CL16-16-16-39 1.20V rock stable from XPM profile
但係好奇怪我開左xmp之後揀番行2133就冇問題認哂8條可以跑分
係唔係要加電壓?

search過好多網上教學,絕大部份都只係講1.Xv上到4.XG咁好壟統
從來無講其他setting,但係X99入面有超多選項
...
inori 發表於 2015-5-29 11:10

Pair RAM XMP唔work掉DIMM可以去RMA啦~  當然唔排除粒U IMC唔夠力...

我塊asus x99 sabertooth ,4X4 KIT 開XMP 2400 直頭開唔到機,我放棄左,我懷疑係咪ASUS BIOS 有BUG

回覆 2# firezen42

請問咩係IMC?

回覆 3# s84292

一買番黎BIOS 0902我都係咁,開XMP,save and restart會咇咇咇話oc fail
之後升左bios 1003 每次clean左cmos之後第一次開機係入bios係見到8條,但係咩都唔做save and exit / 開XMP都會掉DIMM

回覆  firezen42

請問咩係IMC?

回覆  s84292

一買番黎BIOS 0902我都係咁,開XMP,save and rest ...
inori 發表於 2015-5-29 12:36

IMC=Integrated Memory Controller
姐系內存控制器... 如果Ram體質或者CPU IMC唔達標都會造成掉DIMM

我都係用Asus Rampage V Extreme.
最近買左G-SKILLS DDR4 3000
兩pack 16GB共32GB, 插晒八條槽
認RAM無問題
但係開XMP (100->125) default settings都係開唔到機...
唯有較番manual
而家CPU (5930K)只係小超到4GHz
感覺有些浪費了那麼貴的RAM

回覆 5# firezen42

有冇辦法透過setting對IMC進行修改(eg.加電壓)黎改善/提升佢既表現/穩定性?

回覆  firezen42

有冇辦法透過setting對IMC進行修改(eg.加電壓)黎改善/提升佢既表現/穩定性? ...
inori 發表於 2015-5-29 13:32

加System Agent呢個電壓

我都係用Asus Rampage V Extreme.
最近買左G-SKILLS DDR4 3000
兩pack 16GB共32GB, 插晒八條槽
認RAM無問 ...
googleli 發表於 2015-5-29 13:01

兩pack 16GB當然唔work啦... 兼容性好大機會出現問題...
32GB最理想系買8GBx4既pack~

兩pack 16GB當然唔work啦... 兼容性好大機會出現問題...
32GB最理想系買8GBx4既pack~ ...
firezen42 發表於 2015-5-29 13:38

我都想, 但係DDR4 3000高登淨係得4X4...