係時候改吓啲超頻設定

買落部機我諗都有兩年喇。咁耐以來粒4670K一直行4.4GHz相安無事, 只係啲溫度呢...

粒U行緊1.3V。其實我都唔知係算高定低。行咗咁耐佢又無爆炸我咪無理佢。只係早幾日我見到有個post ([歡迎集中討論及交流] Haswell/Haswell-Refresh 長行超頻設定參考) 講點超Haswell, 咁啱我又得閒開機箱吸塵 (兩年未吸過 ), 咁咪順手啪多把風扇落個散熱器度同update BIOS試吓啲新設定
係時候開波改設定。過一陣部機未爆炸我再上來講吓改咗啲咩。

1.17V 行 4.2GHz

睇吓再上4.3GHz要幾多volt先得。我唔係好想又煲到部機上99度

1.19V 行 4.3GHz
睇埋幾多volt可以穩行4.4GHz

上到87度....... 我懷疑係兩年前裝個散熱器嗰陣啲散熱膏搽得唔好。上網睇FrostyTech試隻散熱器嗰陣就算150W load都只係比室溫高約廿度... 家陣我粒U高室溫五十幾度

1.25V 行 4.4GHz

用緊咩HS呀? 好熱下喎你部機

用緊咩HS呀? 好熱下喎你部機
lkl0120 發表於 2015-7-8 12:01

Silverstone AR-01

回覆 4# whk1992

1.25V先90度.......唔通I5真係無咁熱?????我粒4790K....1.16V差唔多爆到上100度....差D嚇到我熄大制.......

回覆  whk1992

1.25V先90度.......唔通I5真係無咁熱?????我粒4790K....1.16V差唔多爆到上100度....差D嚇 ...
kai魂” 發表於 2015-7-8 14:03

我都慣咗部機會過熱自動關機

回覆 8# whk1992

過熱自動熄機都好呀...最怕過熱報銷

回覆  whk1992

過熱自動熄機都好呀...最怕過熱報銷
kai魂” 發表於 2015-7-8 14:24

都不下五十次喇