一體式水冷加置冷片,可行嗎?

如果置冷片放起cpu 上又怕佢出倒汗水,放置冷片起水箱位去降水溫,置冷片另一邊用返風扇散熱可唔可行?

唔係話唔得,但係置冷片個效能麻麻,12v 可能要食你8~10A,嘅係咁就冇咗96~120W 電力,只牛又要買大力D,睇你想玩乜啦

你唔好好睇住塊致冷片的話水箱一結冰就一係燒泵, 一係爆管

你唔好好睇住塊致冷片的話水箱一結冰就一係燒泵, 一係爆管
whk1992 發表於 2015-7-8 16:45

有些唔係太勁,最多冷到去到5度以上,應該唔會結冰呀?

有些唔係太勁,最多冷到去到5度以上,應該唔會結冰呀?
CyberSection 發表於 2015-7-8 16:53

呢個情況睇溫度無乜意義。溫度呢家嘢其實係睇熱能同比熱容。要睇就睇你塊致冷片冷卻功率同你粒U發熱量。只要塊致冷片冷卻功率高過粒U發熱量, 咁啲水就不斷凍落去
假若你揀塊致冷片係喺粒U full load嗰陣有效, 咁一到idle嗰陣就好易凍過龍出露水甚至結冰
掉轉來玩, 如果塊致冷片喺idle 嗰陣唔會令啲水太凍, 咁full load嗰陣其實無乜效。
換言之你要玩的話就放定枝探熱計落水箱再駁線路控制電壓
話唔定你計好數可以搵個fan monitor駁致冷片。

呢個情況睇溫度無乜意義。溫度呢家嘢其實係睇熱能同比熱容。要睇就睇你塊致冷片冷卻功率同你粒U發熱量。 ...
whk1992 發表於 2015-7-8 17:00

你有你道理

雖然我唔識,但應該冇乜人會咁玩吧

回覆 1# CyberSection

http://www.tomshardware.com/revi ... fc01-tec-cpu-cooler,4165.html

回覆 1# CyberSection

致冷片 No use