真正尾班車 I7 4790K

用了6年的I7 920@4G + R2E 仲好行得走得時我轉了這尾班車~

4790K+ M7F + SP 4 x 4gb @1600
HS: 212X @ 2 FAN   

唔識玩新野..
一黎就SET LOCK 4.4GHZ行..
1.1V BOOT 唔起, 1.15 跑到10ROUND LIN-X...
請問對於 4790K黎說..體質如何

會再玩1.15V 可以最高可長行幾多

回覆 1# bearx

似乎用212 勉強了一點....有沒有試過打gta v  約半小時?

回覆  bearx

似乎用212 勉強了一點....有沒有試過打gta v  約半小時?
bigjohnx 發表於 2015-7-25 01:41

1366 個CPU BLOCK 用唔番係1150到, 又未買新水冷頭.
所以平平地用住先..個隻什麼D15..真係接受唔到咁大件

我重申
4790K Turbo Boost是4.4GHz
先讀取CPU的Turbo VID吧

我重申
4790K Turbo Boost是4.4GHz
先讀取CPU的Turbo VID吧
lkl0120 發表於 2015-7-25 03:01

Lam 大, 請教如何讀取turbo VID?

VID=1.149V
咪係個畫面入面

我有睇林大的其他POST, 他指的VID是用1V 開紹始跑4GHZ...跟住慢慢用同一電上,目標是TURBO BOOST 的4.4GHZ, 由1V到慢慢加0.01到穩行4.4GHZ電直至就是林大話的VID.

林大...對嗎?

我有睇林大的其他POST, 他指的VID是用1V 開紹始跑4GHZ...跟住慢慢用同一電上,目標是TURBO BOOST 的4.4GHZ,  ...
bearx 發表於 2015-7-25 10:50

VID唔係''intel比粒U''既預設電壓咩
你試下clear COMS,入bios睇粒U既電壓
嗰個就係VID
好似係

我做法會係咁
先set adpative , default offset and turbo voltage
之後谷100%, 用asus aisuite 睇下谷到幾多V, 再用offset 微調max及改倍頻, 再做穩定測試......

Lam 大, 請教如何讀取turbo VID?
bigjohnx 發表於 2015-7-25 03:33 AM

YEAH~7樓同8樓有講了~~~