5820K 超頻

本人有粒5820K
之前用Asrock X99M +Hyper 212X
Auto OC 行4.0 - 4.2G
燒機20分鐘直上8X  度

琴日將底板換左ASUS Sabertooth x99 + 水冷 H110 GTX + MasterCase 5
行4.4 其他全部SET AUTO
燒機20分鐘 上60  度 呢個温度算唔算高?

另一方面, 換左新U 電腦反應奇慢, 而家只跟一只SSD 850 Pro
有冇師兄有呢個問題

本人有粒5820K

琴日將底板 ...
rickychan03 發表於 2015-12-10 10:47

4.4G既Vcore電壓幾多?

本人有粒5820K

琴日將底板 ...
rickychan03 發表於 2015-12-10 10:47 AM

好正常 我唔跑分 4.2G跟4.4G 分別不大 反而用4.2G電可以低D冇咁熱

好正常 我唔跑分 4.2G跟4.4G 分別不大 反而用4.2G電可以低D冇咁熱
測試部 發表於 2015-12-10 11:51

其實4.0 係十分足夠
不過温度太高先換箱換板
只係用板的反應有問題, 但又唔出ERROR

反而我另一部機用翻舊箱舊板, 又靜又低温
E5+ECC Ram+ 970

4.4G既Vcore電壓幾多?
firezen42 發表於 2015-12-10 11:40

呢個我今晚睇一睇

回覆 2# firezen42

由開機入BIOS 的 1.05X
   去到 FULL LOAD 4.4G 的1.25

回覆 6# rickychan03

如果1.25都算好架啦, 我都要加到1.3毛穩

我個人覺得超頻用風冷已經係錯誤

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

(Sent from EPC Pocket iPhone app)
krispc 發表於 2015-12-15 23:19

一體水效果都係差D

krispc 發表於 2015-12-15 23:19

個人認為超頻用X99 已經夠精明,用風冷有佢ge理由,用自組水冷有你ge上進心。