新年冇野做, 試下久遺嘅超頻

恭喜發財

自外頻冇得大超之後都冇再掂過BIOS超頻果頁, 數數下都起碼成6年
今年新年突然心血來朝想搞下部機重拾青春嘅感覺

CPU: Intel Core i5 3470
CPU Cooler: Gelid SlimHero
Ram: Nanya DDR3 1333 4GB X2
Display: 影馳 GT740 OC Slim 1GB
MB: ASUS P8B75-M
Power: GTR 薄身matx機箱送嘅超嘈火牛

幾年冇掂過, 原來真係脫哂節, 事關依家係連超外頻嘅選項都冇…
既然小小都唔俾我超果斷決定轉行節能路線>降壓

CPU減0.05v開始已經變紅色字警告 , 但…
唔理直接減夠0.15v  

你地估重有冇得再降?

Ram就原壓上到1400

Ram

另外想問下GPU依家重有冇得改BIOS減風扇速度?
話說佢最低都係得50%幾嘈

最後多謝大家浪費時間睇我張POST

你B75搭非K係根本冇得超架...

咁應該改叫降壓波^o^

仲以為你真係行vcore 1.35V+2V ddr3

BY THE WAY其實外頻冇得大超應該係SNB開始,點解會有6年咁耐

BY THE WAY其實外頻冇得大超應該係SNB開始,點解會有6年咁耐
yjfoeg 發表於 2016-2-11 02:47

i7 920幾時出?
我玩左幾個月之後換左AMD, 然後就放棄左超頻
再轉返INTEL就已經冇得超lu

i7 920幾時出?
我玩左幾個月之後換左AMD, 然後就放棄左超頻
再轉返INTEL就已經冇得超lu ...
hpkpk123 發表於 2016-2-11 03:43
i7 920應該最少可以由原裝133拉到上200外頻喎

都係有得超外頻時好玩133上到210

i7 920應該最少可以由原裝133拉到上200外頻喎
yjfoeg 發表於 2016-2-11 12:37

i7 920就係我最後超頻記念

i7 920就係我最後超頻記念
hpkpk123 發表於 2016-2-11 17:45
920就夠晒6年
不過其實X58可以上六核,超完都仲幾有力