[主機板] ASRock z77 Pro4 +2500k 超不到求救

本身小弟用2400的沒超頻,但係就因為入手左粒2500k試超,點知出現下面問題。
入左bios咁set

p1

p2

p3

我試過手動set倍頻佢只係set到3.7g(入到window都係跳返3.3)

但係入到window都係跳返3.3g

p4

求大神指教可以點seting

你指Spec 顯示 3.3GHz ? 正常喎
你要燒下機睇 Core Speed 那一欄.

本身小弟用2400的沒超頻,但係就因為入手左粒2500k試超,點知出現下面問題。
入左bios咁set

我試過手 ...
toy24521452 發表於 2016-3-26 13:37

updated bios?

BIOS 已經係最新...係官網黎講

你指Spec 顯示 3.3GHz ? 正常喎
你要燒下機睇 Core Speed 那一欄.
java2 發表於 2016-3-26 14:34

咁通常用咩燒機?~

咁通常用咩燒機?~
toy24521452 發表於 2016-3-26 18:42
最簡單,update CPUZ,有內置Benchmark,可以Stress CPU
Stress緊轉返去頭版就睇到FREQ

新版CPU-Z 已經有Stress CPU, stress 緊再睇下core speed.
我都係用緊i5 行4.4G

2016-03-26 23.56.05.jpg

咁通常用咩燒機?~
toy24521452 發表於 2016-3-26 18:42

新版CPU-Z 已經有Stress CPU, stress 緊再睇下core speed.
我都係用緊i5 行4.4G
java2 發表於 2016-3-26 23:54

應該係BIOS SETING問題。但係我唔識手動去攪,
我行到盡都係只比我行37倍頻。有冇高手可以教下我SET呢?~

關閉Turbo,直接+倍頻42-45.
F10 save,得吾得?

關閉Turbo,直接+倍頻42-45.
F10 save,得吾得?
akam7777 發表於 2016-3-27 12:24

就係唔得...佢只係比我調37倍頻..係咪底版問題呢...?