[操作疑難] 超頻新手玩i7-6700K+Z170操作疑難請教

之前用開Z77 i5-3570 (無超),最近up上Z170+i7-6700K,我既電腦spec如下:

CPU & Cooler: i7-6700K + EVGA ACX CPU Cooler
MB: MSI Z170A Gaming M7
RAM: G.Skill Trident Z DDR4-3000 16GB x 4
GPU: MSI 980Ti Gaming 6GB
SSD: 250GB x 2
HDD: 3TB, 1TB, 500GB 7200rpm
PSU: EVGA SuperNOVA P2 1000W
Case: Thermaltake Core X31

問題(1):
底板提供硬超 (Game Boost Button)、BIOS超或Windows software超。上網睇完片,我選擇用BIOS超,倍頻調至45,CPU Voltage鎖至1.32V,可入Windows及穩定行AIDA64 Stability Test,但比起舊既i5-3570,發覺不論超定唔超,CPU溫度都比較高:

i7-6700K@4.5G (無開冷氣:50多度,AIDA64 stability test: 95-100度,打Witcher 3:90度左右),但我用調速器個溫度sensor貼在heatsink上才30多度
i5-3570@default (無開冷氣:30多度,AIDA64 stability test: 70-80度,打Witcher 3:70度左右)

想問正唔正常?

問題(2):
另外,發覺正常用時CPU無顧會有一個core loading上升以至CPU溫度上升,引至Smart fans轉速無顧上升,請問這個也是正常嗎?

問題(3):
RAM已在BIOS開啟XMP,是否代表已超至3000?

超頻新手,請大家多多幫忙

1. 你隻HEATSINK唔夠勁
2. 有冇詳細D嘅資料
3. CPUZ睇睇啦, 正常係

1. 你隻HEATSINK唔夠勁
2. 有冇詳細D嘅資料
3. CPUZ睇睇啦, 正常係
lkl0120 發表於 2016-6-10 14:27

多謝版主!

1.  但我上網查過,會唔會關個CPU蓋同chip之間導熱唔好有關?所以有人選擇開蓋再加D散熱膏?我個HS溫度只係30幾度但CPU就60幾度  仲有就係舊時用i5及原裝風扇打機時,過80度會過熱閃出個game,換左風塔後就無事,但而家用i7-6700K 打機CPU升到上90度都無閃退,點解會咁奇怪?

2. 即係當Windows idle時,無端端個CPU有其中一個core會load到70幾度以上,以至CPU溫度上升,搞到D風扇行PWM既就會轉快左

3.  OK,今晚睇下再出圖

EVGA ACX cooler 係 12cm、direct touch、5 heatpipes 設計
應該可以輕鬆將 full loading 既 1.32v 6700k@4.5GHz 壓至 80 度以下
正如你所講,Heatsink temp sensor 只有三十多度
明顯係導熱出現問題,建議重裝一次 CPU cooler
拆卸後留意散熱膏留低既 footprint,睇下之前係咪落唔夠散熱膏
同時注意四粒上鎖螺絲既壓力是否足夠及平衡

多謝版主!

1.  但我上網查過,會唔會關個CPU蓋同chip之間導熱唔好有關?所以有人選擇開蓋再加D散熱膏? ...
antonyhk 發表於 2016-6-10 02:34 PM

1.我覺得係你裝得唔好
或者通風差
因為唔可能咁差溫度的

2. 你係咪中毒啊...........

1.我覺得係你裝得唔好
或者通風差
因為唔可能咁差溫度的

2. 你係咪中毒啊........... ...
lkl0120 發表於 2016-6-10 17:36

1.  好,今晚再裝過cooler先,可能放得太少及太薄

2.  應該唔係,因為Windows用舊U都無事唔會咁 上網查左唔知會唔會關Killer LAN事?

Yeah!! 已解決,重裝Cooler後,待機30幾度,行AIDA、Prime95及LinX都係60度左右,順利完成!(@4.5G CPU voltage@1.280V)

遲下再試4.6G或以上先

Yeah!! 已解決,重裝Cooler後,待機30幾度,行AIDA、Prime95及LinX都係60度左右,順利完成!(@4.5G CPU vol ...
antonyhk 發表於 2016-6-11 01:26

電壓 溫度都好靚仔,不過想問1.3同1.25對cpu分別大嗎

電壓 溫度都好靚仔,不過想問1.3同1.25對cpu分別大嗎
Uchiha 發表於 2016-6-11 22:36

我今日再下試4.5G@1.27V都可行完10分鐘 LinX,溫度都係30幾度待機 (無開冷氣), Full Load 80幾度左右

1.25V跟1.3V應該分別唔太大

P.S. 今日再試上4.6G@1.29V但失敗,會再推上1.3V以上再行  (如果溫度差得遠令願留係4.5G算數)

我今日再下試都可行完10分鐘 LinX,溫度都係30幾度待機 (無開冷氣), Full Load 80幾度左右

1.2 ...
antonyhk 發表於 2016-6-11 22:44

我行1。.3 v 4.2ghx 請問用咩軟年試穏定度