[操作疑難] core頻率浮動問題

我部電腦用緊5年前既2500k,我自己超左下,
頻率一直都keep住一個鎖定既數值:低使用時1.xxGHZ,高負載時4.45GHz

最近一次電腦死機,再開番之後佢個頻率就變得浮動,
有時低有時上到5.9xGhz,係咪有咩地方可以set到佢穩定番?
同埋想問下咁樣浮動係咪會比較易壞?

上到6GHz肯定係detect錯

上到6GHz肯定係detect錯
yjfoeg 發表於 2016-6-27 22:35

竟然係detect錯?咁點搞好?

係尼頁睇會準?
點解吾用CPUZ

其實我希望5.9xGHz呢個數值係真
風冷上到5.9簡直係神蹟
不過...拎CPUZ detect下先啦
Windows呢個好白痴架
你粒野本身non turbo得3.3GHz, Windows會讀到呢個數
就算你超到4.45, 佢仍然會讀到3.3 (你幅圖右上), 但又會讀到4.45 (圖右下)
然後... 佢又會唔知點解又detect到你比原先3.3GHz高左1.15GHz
更甚既係, Windows會好「聰明」咁知道你粒CPU有0.2~0.4GHz既Turbo (1~4 核 turbo唔同)
左搞右搞之後, Windows計出既最高頻率係...
4.45+1.15+(0.2~0.4) = 5.8~6GHz (即係圖中既最高「數值」)
尤其係試過超左頻時死機, 好容易觸發呢D毛病...

結果樓主個問題都係由唔知咩引發起, 要唔要幫你轉介去系統故障版?

結果樓主個問題都係由唔知咩引發起, 要唔要幫你轉介去系統故障版?
lkl0120 發表於 2016-7-2 05:07

正路reset bios 就搞掂...

多謝各位師兄解答,我去bios set翻4.5GHz之後用cpu-z睇冇問題了