[主機板] 用 Intel® Extreme Tuning Utility 超有冇唔好處?

我塊超弱Foxconn Z68乜都冇得set.  限TDP 95W. i5 2500K
啲option又古靈精怪. 反而 Intel® Extreme Tuning Utility 好正常乜都set 到.
可以set TDP去200W, 又可以set 倍頻. 我昨晚煲左20分鐘 4.4G 都好正常.
4.6G 就瓜了, 唔知係CPU體質定底板供電問題.

如果用 Intel® Extreme Tuning Utility長超可以嗎? 其實我冇乜其他option.

XTU是讀Intel Management Engine的數據去改超頻設定的
但超成點都係底板話事, 廢就廢勁就勁
當然, 你面對的只是Internal PLL Voltage Disable而且
Enable就可以上4.8-5G

XTU是讀Intel Management Engine的數據去改超頻設定的
但超成點都係底板話事, 廢就廢勁就勁
當然, 你面對的 ...
lkl0120 發表於 2016-8-24 04:02

溫度到幾多可以接受?
我又唔希望死超爛超, 希望係功耗方便取得平衡.
因為我塊爛塊講明唔support 95W以上cpu.

溫度到幾多可以接受?
我又唔希望死超爛超, 希望係功耗方便取得平衡.
因為我塊爛塊講明唔support 95W以上c ...
mcdull 發表於 2016-8-24 10:26

full load唔超過70度就冇問題

full load唔超過70度就冇問題
KinChungE 發表於 2016-8-24 13:48

咁冇乜可能啦.. 我而家 4.4 full load 都70..
用緊 Cooler Master Seidon 240...

咁冇乜可能啦.. 我而家 4.4 full load 都70..
用緊 Cooler Master Seidon 240...
mcdull 發表於 2016-8-24 13:49

4.4其實已經唔低

4.4其實已經唔低
KinChungE 發表於 2016-8-24 13:50

所以都冇諗住要上到 4.8..
原本可以長行 4.5 會最好. 但好似有點勉強.. 但好似都唔多夠力推 1080

所以都冇諗住要上到 4.8..
原本可以長行 4.5 會最好. 但好似有點勉強.. 但好似都唔多夠力推 1080 ...
mcdull 發表於 2016-8-24 14:13

4.4 vs 4.5, 差果少少

4.5 其實行到幾分鐘.. 冇再test 長啲. 但4.6一set冇耐就reboot. 所以直覺係 4.4 安全.

mcdull 發表於 2016-8-24 13:49

如果係象棋70度就高,LinX 85度內都可以接受,常用去唔到咁嘅壓力