[中央處理器] SKY-LAKE真係對溫度咁敏感?

剛轉左6700K,諗住少少地4.5試試先,1.285入到WINDOWS唔HANG,行左一陣LINX,發覺一上到70度就會降左落3.5GHZ同升到1.3V,上網GOOGLE左一下,發覺原來好多人都係咁,其實有無方便改左佢?

cpu throttling
簡單D講你係超頻失敗

cpu throttling
簡單D講你係超頻失敗
lkl0120 發表於 2016-9-4 04:19
琴晚試完,1.285v行4.5ghz,上到80度就降番去4ghz

琴晚試完,1.285v行4.5ghz,上到80度就降番去4ghz
隨機人生 發表於 2016-9-4 10:07

太熱
請換hsf/散熱膏

隨機人生 發表於 2016-9-4 10:07 AM

咁係你本身散熱出事啦
Default 4G turbo 4.2
一開機
標del,F9, yes,F10, yes

咩散熱啊...塔式應該冇問題

咁係你本身散熱出事啦
Default 4G turbo 4.2
一開機
標del,F9, yes,F10, yes
lkl0120 發表於 2016-9-5 00:20

我玩ITX都知係會高溫,但估唔到原來6700K 80度以上就降頻,之前玩4790K同5820K上到90度都未降

我玩ITX都知係會高溫,但估唔到原來6700K 80度以上就降頻,之前玩4790K同5820K上到90度都未降 ...
隨機人生 發表於 2016-9-5 12:25 PM

過100度就降啦
如果你80度降就係你底板做咗手腳
咩型號

過100度就降啦
如果你80度降就係你底板做咗手腳
咩型號
lkl0120 發表於 2016-9-5 12:30

MSI Z170I GAMING PRO AC,我其實都搵過bios搵唔到關於溫度既野...

我玩ITX都知係會高溫,但估唔到原來6700K 80度以上就降頻,之前玩4790K同5820K上到90度都未降 ...
隨機人生 發表於 2016-9-5 12:25

ITX OC

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone