i5 3570k超到4.5Ghz會唔會太高?

我入bios set, 只係改左個頻, 電壓果D底板自動設定,
想問係下會唔會太高?

你用緊啲咩電壓

Auto壓多數會高少少
但你唔講個數字出黎 點判斷

我入bios set, 只係改左個頻, 電壓果D底板自動設定,
想問係下會唔會太高? ...
聖人 發表於 2016-9-7 17:15

其實我都想問各位師兄, 最理想又唔傷機, 最好係超幾多?  (例如我粒U係3.33GB, 那最多可超到幾GB?)

其實我都想問各位師兄, 最理想又唔傷機, 最好係超幾多?  (例如我粒U係3.33GB, 那最多可超到幾GB?) ...
laiyiushing 發表於 2016-9-16 11:01

粒粒質素都唔同, 最好最低電壓load test

粒粒質素都唔同, 最好最低電壓load test
normalyan 發表於 2016-9-16 12:23

謝謝師兄, 其實底板有無關係, 因我試過唔同底板會有唔同效果!
(例如 Asus p5q 勁過Asus p5ql-se好多!)

謝謝師兄, 其實底板有無關係, 因我試過唔同底板會有唔同效果!
(例如 Asus p5q 勁過Asus p5ql-se好多!) ...
laiyiushing 發表於 2016-9-17 01:04

底板當然有關係... 但最主要都係睇粒U咩質體質...
越高電壓理論上越傷機, 通常唔加電壓下超最好, 加了就有點傷....

full load時電壓同溫度?
PS 都係用緊3570k, 長期full load (BOINC), 超4.2G, 1.160V, 1.206VID, 最高70度