[操作疑難] AISuite3 +跑linx 唔穩?

跑 AIDA stress, ASUS realbench 冇事, 打game 平時用都正常. 但一行 linx  就必定 error.

應該係散熱出事+電壓唔夠

U14S
LinX跑唔跑倒1圈? 幾多度...

試過跑到3圈, 約6x 度

U14S
LinX跑唔跑倒1圈? 幾多度...
Euterpe 發表於 2016-10-29 01:49

>1.28V唔穩,加到1.29V<
你會唔會加得太少呢?
直接加到1.33V睇睇,1.33如果得即係電壓問題,
之後再慢慢降落去試, 有咩理由剩係加0.01V就算
6X度又唔係高

一係直接降0.1ghz

最近研究緊turbo 3.0的超法,依家剩係超turbo boost ,
intel mark左有*果一個核心超4.2,其他4.0Ghz
6800k @ 1.29v ,冇野做跌返1.2ghz,少少野做3.6ghz,fullload 爆上去4.2/4.0ghz ,
但是跑分未如理想

肯定唔止六十幾度啦依個電壓
你用咩軟件睇溫度

咁用乜軟件睇好?

肯定唔止六十幾度啦依個電壓
你用咩軟件睇溫度
lkl0120 發表於 2016-10-29 12:11

咁用乜軟件睇好?
java2 發表於 2016-10-29 13:44

放啲唔完整嘢冇意思,首先唔知跑乜嘢,就算係LinX, 有冇AVX ,有冇超RING,雙通道同四通道溫差好大

cap screen 太大up 唔到
6800K + x99A2
1.3V stable 4.1GHz 煲linx都唔會error, 用H110i 水冷

放啲唔完整嘢冇意思,首先唔知跑乜嘢,就算係LinX, 有冇AVX ,有冇超RING,雙通道同四通道溫差好大 ...
kcto 發表於 2016-10-29 03:44 PM

6800K應該超唔到幾多RING所以今次影響唔大可以無視XD