[中央處理器] 想問下 i7-920 超頻仲有無用既價值

有個親戚有台舊機話壞左好耐.點知部機只係張顯示卡有問題

如果超下頻仲追唔追到近代 CPU 既效能?

回覆 1# Chung1988

X58 platform working temperature very hot at PCH, that's a dead point and even you OC to 3.3G it's still knock down by a i5-4xxx

If you need to keep this platform, the best way should be upgrade to 32nM 6C12T Xeon such as X5650, X5660 or X5675. Cause it only cost you $400-600 but a different world at LGA1366 platform.

Just for reference, passmark mark for X56xx should be around 7000-9000

i7-920, 本身粒U已經超熱
仲超就真係至少要水冷啦

12年已經賣左換 3770K....

淘粒 1366 6核可能比 920 OC 還有價值....

好兩睇
Nehalem有AVX指令冇AVX指令, 但其實夠做, 超頻上4G係輕鬆冇難度
問題是X58晶片組的IO是超慢
不是原生USB 3同SATA3
主要是依樣

如果淘..我會上 X79 +V2

有個親戚有台舊機話壞左好耐.點知部機只係張顯示卡有問題

如果超下頻仲追唔追到近代 CPU 既效能? ...
Chung1988 發表於 2016-12-11 02:31
Nehalem要穩超,最少要212X
4GHz 夏天輕鬆上80度
同埋要搵野吹住粒PCH..

我見粒 920 得 39 度 (原裝 Intel 銅芯散熱), 定係 Full load 會超熱?

我仲諗住搵隻水冷睇下會唔會令到佢超頻無咁熱

淘寶D 六核 Xeon 都係 $200 人仔唔駛, 又E 又X 咁即係點

結論:
方法一:乜都唔好搞

方法二:換廠機

結論:
方法一:乜都唔好搞

方法二:換廠機
戀人未滿 發表於 2016-12-13 04:21
做乜周圍叫人換廠機