[操作疑難] 超頻疑問!

小弟剛接觸超頻,有些疑問,希望大家能解答

把CPU OC後,如果不穩定,系統會出現什麼情況,
電腦直接自動關掉?
系統藍畫面?
系統hang機(freeze)?
還是有其他情況?

因為我有情況出現了,不知道是hardware壞還是OC後的影響,情況如下:

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... =2354301&extra=

請各位指點!

Configuration:

Cpu: I7-6850k
MB: Asus ROG X99 Strix Gaming
Display: Asus ROG Strix GTX1080 A8G Gaming
RAM: Corsair Vengeance 4x8 DDR4 3200
SSD: Samsung 960 pro
PS: Corsair RM750i
Cooling: Corsair H115i

你所講既情況全部都可能出現,有冇多少少資訊?
例如電壓幾多,粒u行到幾多
有冇試下跑程式試溫度同穩定性?

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

你所講既情況全部都可能出現,有冇多少少資訊?
例如電壓幾多,粒u行到幾多
有冇試下跑程式試溫度同穩定性 ...
chining0923 發表於 2017-2-8 17:55

一開始是有開XMP, CPU OC to 4.5 v1.37, RAM to 3200 v1.35
這個狀況裝windows &裝完驅動精靈既drive 後.重機後就freeze左.

之後用同樣既config重裝windows, 用返ASUS D drive, 重機後冇問題, 到打機時又freeze, 溫度大約30-40度
之後試下+電>v1.38>1.39>1.40 都係一入windows 就抄,, 到入到windows後, 用LinX試, 呢個野唔係太識用, default 咁按start, 行左2次鬧error, 之後按all行,, 行左2分幾鍾..見D 溫度上到90-100度..我就stop左佢,,
最後reset bios 用default入windwos都抄...
又重裝..最後都係一樣..

回覆 3# 愛哭水瓶座

試試先唔好超RAM,行番2400會唔會好D?

回覆  愛哭水瓶座

試試先唔好超RAM,行番2400會唔會好D?
chining0923 發表於 2017-2-8 18:33

update左d detail
    其實版我拆左出黎了,,諗住一陣放工去換,,因為就快過頭7,,我想分返係唔係Hardware壞,,因為一裝drive就出問題呢個有D怪.

回覆 3# 愛哭水瓶座

溫度上到90其實好正常,但行LINX有ERROR就係超頻失敗既表示

回覆  愛哭水瓶座

溫度上到90其實好正常,但行LINX有ERROR就係超頻失敗既表示 ...
chining0923 發表於 2017-2-8 18:38

姐係RAM既比重比較大0.0?
另一邊post有人叫我識左xmp去試
但我試過reset bios 用default 行都係一樣..
但就未試過熜左XMP

點解裝DRIVER要用第三方軟件(我有冇誤解?)
碟上唔得咩