[操作疑難] 開蓋前後各core 溫度大不同, 手勢唔好!?

粒skylake es (qhqg) 未開蓋之前,
core 0 係最熱既core, 較另外3粒高十幾度
開蓋後, core 0 變左最涼, 但 1 同 3就變左最熱

想問下都開左蓋既c hing, 各core 溫度會唔會咁大分別?
定只係我手勢唔好? eg 落散熱膏唔勻?

cooler 係NH-L12,
die 同 ihs 之間 / ihs 同 heatsink 之間都係用跟L12 送既NT-H1

DIE同IHS之間你落普通散熱膏對溫度係唔會有咩幫助
開左蓋就落CLU啦
IHS同HEATSINK之間落返普通散熱膏就OK

DIE同IHS之間你落普通散熱膏對溫度係唔會有咩幫助
開左蓋就落CLU啦
IHS同HEATSINK之間落返普通散熱膏 ...
elcr9 發表於 2017-3-10 17:50

落NT-H1都低左8度左右

今日唔信邪再開多次,
同埋睇到台灣定大陸網教人點落散熱膏,
又將heatsink fan 換左方向
之前係吹落底板方向,依家係調返轉

個溫度終於合理返少少,
core 0 都係特别低溫,
但另外3個core 就只係相差1-2'c,
收貨了

落NT-H1都低左8度左右
F14 發表於 2017-3-10 20:44