車呔沒氣

學車沒耐 有牌沒耐
有d野始終唔識~_~ 請教一下

1. 我車呔沒氣…應該係,明顯地有變化; 我想問如果沒氣架車會變成點? 會有咩影響?
2. 我想去加氣;係油站加; 如果唔幫趁但去加氣會唔會好衰-_-
3. 如何加氣

原帖由 樂樂 於 2008-11-29 19:15 發表
學車沒耐 有牌沒耐
有d野始終唔識~_~ 請教一下

1. 我車呔沒氣…應該係,明顯地有變化; 我想問如果沒氣架車會變成點? 會有咩影響?
    2. 我想去加氣;係油站加; 如果唔幫趁但去加氣會唔會好衰-_-
    3. 如何加氣

1.如果車呔完全沒氣就唔好行喇,會行爛條呔,如仲有1半/3份1呔氣就慢速行去油站加番,唔夠氣明顯行唔到直線.
2.呢d係油站應該堤供嘅服務
3. 1.首先留意車呔上有一條叫呔咀嘅物體,就喺係呢度入氣, 2.油站加氣泵(打呔機)上有d數字,你要係(打呔機)則邊有個制
        比你調郊你條呔合適磅數,3.(打呔機)下面應該有個開関制,開咗後會聽到叮叮叮聲,就咁對主呔咀插實就可加氣.
        當叮叮聲消失即加完.
      其實車呔漏氣可能吉到釘,車呔邊位硬化,呔咀老化..........最好去呔鋪攪攪佢. (一般正常嘅車呔係會有小小小小咁漏氣嘅)

原帖由 kf 於 2008-11-29 20:10 發表

1.如果車呔完全沒氣就唔好行喇,會行爛條呔,如仲有1半/3份1呔氣就慢速行去油站加番,唔夠氣明顯行唔到直線.
2.呢d係油站應該堤供嘅服務
3. 1.首先留意車呔上有一條叫呔咀嘅物體,就喺係呢度入氣, 2.油站加氣泵(打呔機 ...

始終好深奧._.
都係搵個fd 陪我一齊去搞
咁我想問有咩方法知架車個呔係咪漏氣

原帖由 樂樂 於 2008-11-30 01:14 發表

始終好深奧._.

去精品店買個check胎氣錶, 幾十蚊有

呢d野試下都識啦

始終好深奧._.

以前聽d氣車修理師父講,2星期檢查一次車呔氣壓,打開車頭冚睇埋機油,水箱水,剎車油...............

原帖由 kf 於 2008-11-30 01:53 發表

以前聽d氣車修理師父講,2星期檢查一次車呔氣壓,打開車頭冚睇埋機油,水箱水,剎車油...............

而家好多車有電腦check, 唔洗司機煩

始終好深奧._.

去呔舖佢地識做架喇
通常係拆鈴放落缸水度, 邊度出泡咪

原帖由 jj-200 於 2008-11-30 02:05 發表

而家好多車有電腦check, 唔洗司機煩

夏天好多時會見到d貴車跪底