想買木板做書檯

有冇木行會幫人痴埋防火膠板+封邊架?

想訂做一塊靚木板,然後去IKEA買4隻腳做書檯

IKEA檯脚 is in poor quality  

原帖由 lowbwah 於 2009-1-16 16:55 發表
有冇木行會幫人痴埋防火膠板+封邊架?

想訂做一塊靚木板,然後去IKEA買4隻腳做書檯

如果你搵"豆"木佬痴防火膠板,就不如傢私鋪訂造一張好過,計計埋埋價錢差唔多

去IKEA買腳其實冇問題,都係書檯姐又唔會放重野

其實書檯唔係3尖8角,IKEA都有d現成,如果真係做到好fit就訂造啦

回覆 3# 的帖子

仲有邊d地方可以買到木料?

傢私舖有
2x6尺普通辦工室個款寫字枱面(唔連腳),大約$4-600
如果你要其他面會貴好多,好似差不多一千銀一塊板。

ikea 腳可校高低,我都係咁做(其實係之前剩返)
不過咁搞的話,應該仲貴過直接訂張枱

原帖由 foggie 於 2009-1-16 11:24 PM 發表
傢私舖有
2x6尺普通辦工室個款寫字枱面(唔連腳),大約$4-600
如果你要其他面會貴好多,好似差不多一千銀一塊板。

ikea 腳可校高低,我都係咁做(其實係之前剩返)
不過咁搞的話,應該仲貴過直接訂張枱

傢私舖我都知有,但好貴嘛

原帖由 pbodq 於 2009-1-16 23:18 發表
仲有邊d地方可以買到木料?

如果你係住官塘區, 可以去康寧道, 果到幾間野都係有木材賣

買夾心版算數
白色面 $50大大件

岩岩係IKEA買左張 GALANT枱
面板+底框+腳
面板要跟番岩SIZE底框
如果一舨長方形枱要4隻A字腳或2隻T字腳
我後悔買左A字腳較高度要4隻都較到同一高度好費時
睇番T字腳用一枝批就可以好容易準確較高度
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 lowbwah 於 2009-1-17 11:22 發表

傢私舖我都知有,但好貴嘛

去木材舖剩買夾板其實都唔係你想像中咁平架~
你去問下2*6',都要around 兩舊or above
就算有木行會幫你整防光板,咪一樣打返傢私舖個$$
以我所知,你要唔同size,最平只有寫字樓灰色款,因為佢地長期都mass produce,就算唔係standard size 都差好少$$。如果你要其他面,佢特登開料,係會貴好很多。