和記寬頻30m速度測試

dl3.07MB要用5分零9秒.

試了3次都係2幾m就自動停止.

無奈嘅係佢地嘅網頁測試、叫師父來都無用、師父話己佢地嘅網頁測試作准.

最好檢查部電腦有無中毒...

HGC果個測速網應該好準的... 測試係直接用packet傳遞....
我用Firefox見個Java Applet用API package java.net.*寫 (IE果個ActiveX我唔知)
當packet傳遞進行中, 其他tcp/udp connection都會即刻終止....  

至於出去wan link有無throughput limitation就唔知啦....

原帖由 waishingme 於 2009-5-10 04:10 發表
最好檢查部電腦有無中毒...

HGC果個測速網應該好準的... 測試係直接用packet傳遞....
我用Firefox見個Java Applet用API package java.net.*寫 (IE果個ActiveX我唔知)
當packet傳遞進行中, 其 ...

我部腦試過其他上網方法、係無中毒.

原帖由 qqaqqa 於 2009-5-10 05:17 發表

我部腦試過其他上網方法、係無中毒.

原來和記有網站測試速度架 ..
點解佢好似冇公開過既 ..
樓主介唔介意Post條link上黎

試下用HKIX,
可能同HKBN一樣,
只確保本地頻頻

原帖由 香蕉~ 於 2009-5-10 09:38 發表

原來和記有網站測試速度架 ..
點解佢好似冇公開過既 ..
樓主介唔介意Post條link上黎

http://218.189.113.11/speed.php
係反白地方求其打D字上去再按開始

原帖由 qqaqqa 於 2009-5-10 18:42 發表

http://218.189.113.11/speed.php
係反白地方求其打D字上去再按開始

大家測試下自已嘅速度同實際有冇出入.

寬頻速度測試

測試完成!
測試日期:        2009/05/12 19:19
IP地址:        123.202.000.000
最快上載:        87.53Mbps        平均上載:        56.13Mbps
最快下載:        74.65Mbps        平均下載:        53.23Mbps

HKBN 50Mbps

寬頻速度測試

測試完成!
測試日期: 2009/05/12 19:49
IP地址: 113.252.xx.xxx

--------------------------------------------------------------------------------

最快上載: 24.41Mbps 平均上載: 24.4Mbps
最快下載: 26.44Mbps 平均下載: 26.27Mbps

HGC 30MB