小兒科DIY系列(十一) : 剷底批灰上乳膠漆

本來冇打算DIY批牆, 因為批木門個日手多, 批下幅牆, 諗住再上乳膠漆, 好快攪掂,
上左D灰後, D舊乳膠漆膜發脹, "", (因為冇上光油or sealer), 惟有剷左去,點知越剷就越甩, 最後索性剷鬼晒去, 化白水都唔駛用.

自己開料: 一斤菜膠 + 三斤福粉 + 少量光油(5%)

批灰用工具

批第一層, 都唔難攪, 用左三四個字攪掂, 不過明角位唔係好靚

日攪掂度門後, 見門框右邊乳膠漆起, 反正遲D都要油番左邊幅牆, 咪用剷刀剷左鬆既漆膜, 點知D漆膜好差好鬆, 愈剷愈大.唔想等, 冇上光油就批番層 #901灰, 但個灰底亦係好鬆散, 唔上灰, 批左上去都泊起, 既然又洗濕個頭, 惟有做好D, 剷底上光油重做.

光油乾左就批第一層灰, 三扒兩撥就批完

兩幅牆既灰己乾,雖然電視機隔離幅牆祗批左兩層灰,但效果唔錯,開工省灰.因為批得好, 祗係執下D明角, 邊位同灰骨(唔知係味咁叫), 再用掃掃走表面灰塵.

之後做埋最艱巨既工序---清場

一輪工夫, 終於清潔好, 個N95都佈滿塵

落樓下買油,想話買巴馬士,老細話要訂,最後揀左ICI Dulux, 1L $90, 1卡$330,最後要左一卡, 要多把排掃, 收我17蚊, 話靚D唔甩毛, 明知貴過出面好多 是但啦, 俾錢上去開工.

$17蚊既掃, 最後都冇用到, 用番把舊既, 一條毛都冇甩.

上面油二層, 因為時間關係, 第一層乾左就上第二層, 冇等4粒鐘, 但效果唔錯, 油起上黎我覺得ICI 滑D, 易油D.

網誌日期:2008-05-17 01:01
上次因為時間關係同埋心急, "求其"上油, 整到畫下面幅牆篤眼鼻,
因為係飯台位, 好礙眼, 見一次, 篤一次,

掃層 1:10 既化白水, 等五分鐘, 上次油既ICI 護牆漆, 好似塊膜咁成塊剷出黎

好不容易先剷成咁

幅牆曾經改建, 所以個底唔同, 原本果幅係有批類似塵灰/紙巾灰之類(好多纖維), 但我冇剷走去, 咁唔知算唔偷工(剷底). 再掃上一層光油. 下圖深色既就係後加既,英泥底

係D駁口位加左呢D網帶

今次夠用啦

自己溝灰, 菜膠福粉+光油,批係d網帶上

有條裂紋上到天花, 所以執埋佢.
待續..........

網誌日期:2008-05-25 08:48

我都算好野, 一條友拆左幅畫落黎, 用#120砂紙省平幅牆, 再用#150省, D砂紙痕果然冇咁現. 再上兩層ICI護牆漆.

效果非常好, 再一條友掛番幅畫上去, 當中遇上不少困難, 如螺絲拆曲, 撞花牆身, 幾經辛苦, 最後大功告成.

廳另一邊走廊拱門及走廊牆亦DIY中, 有左幾次經驗, 好有信心整得靚, 以前大仔係度番下既破壞痕跡, 將會消失了.

一個總結, 整容前後對比網誌日期:2008-06-21 23:15

DIY 手掃漆房門

房門側牆剷底批灰, 上乳膠漆三層

DIY 修補裂縫,加防爆網, 再批灰上油

DIY 剷底,加防爆網,批灰, 上油

細房門側牆剷底批灰, 上乳膠漆三層

拱門頂批灰,上油

大門頂剷底,批灰,上油

細房內一牆剷剷底,批灰,上油

廳一幅大牆淨上二層乳膠漆

NOTES:

1. 預備打底3寶 (化白水, 光油, 松節水)
1.1 先以1:10 (用清水開) 既化白水掃上原有牆紙/油,
1.2 十數分鐘後用漆去除牆紙, 有需要時再塗上較濃的化白水
1.3 剷除所有舊漆油/牆紙後, 掃清所有紙屑, 就可以塗上一層sealer, 較為古老既做法係用光油加松節水.

2. sealer 層乾透後就可進行批灰. 灰可買現成 or 自己撈, 所需工具物料:

回覆 1# 的帖子

C-HING,想請教ICI五合一定NIPPON五合一漆好?因近排會新屋裝修,但家有小朋友及一歲BB,吾想有甲荃及大油漆味。請推介。謝謝!

回覆 2# 的帖子

氣味主要來自灰底既光油,
你可以同CF講唔好用光油撈灰, 改用白膠槳,
又或者用現成既灰.
另外, 牆身sealing唔好用光油,
(光油要用松節水開, 好大味)
用水性sealer, 冇咁大味,

其實nippon / ICI 都係差唔多,
nippon 淨味貴D,
以我既經驗,
ici 既味兩三日到就散晒(good ventilation condition),
nippon 未用過, no comment.

師兄, 請問點解唔用水性油漆而用乳膠漆?

帥兄好勁啊!
小弟間屋俾水浸過,有一幅牆個底部 樸了出來,
想請問係唔係剷平佢再批灰呢?

原帖由 hknightlife 於 2009-6-4 13:40 發表
師兄, 請問點解唔用水性油漆而用乳膠漆?

乳膠漆都係水性的,你說果種應該係水性磁漆。

哇....樓主手動能力好強......油漆世家出身?

師兄你太勁la
第日有咩需要請你幫我手呢hoho

批灰要批到見得人,
有無竅門?

執正d灰要咩架生?

回覆 9# 的帖子

有晒圖片, 有教學網頁既link係post #1,
有興趣可以睇下